Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Cenu primátora získal aj hokejový klub Bystrice, oslavuje 10. výročie

Na snímke primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko počas galavečera udeľovania Čestného občianstva a oceňovania laureátov Ceny primátora a Ceny mesta Banská Bystrica za rok 2014 v Banskej Bystrici 8. apríla 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Okrem toho, že tento klub patrí k najúspešnejším v meste, vychoval množstvo známych hokejových osobností.

Banská Bystrica 8. apríla (TASR) – V Cikkerovej sieni historickej radnice v Banskej Bystrici dnes podvečer primátor Ján Nosko ocenil 12 osobností a kolektívov. Galavečer, na ktorom sa udeľuje čestné občianstvo a odovzdávajú ceny primátora i ceny mesta Banská Bystrica, je každý rok príležitosťou zvýrazniť osobnosti, ktoré sa významným spôsobom podieľajú na rozvoji mesta pod Urpínom. Medzi ocenenými bol aj úspešný hokejový klub HC'05, ktorý v týchto dňoch bojuje o majstrovský titul.

"S hrdosťou a rád odovzdávam ocenenia laureátom za rok 2014. Ich mená obohatia dejiny kráľovského mesta a navždy sa stanú súčasťou jeho úspešného príbehu," uviedol Nosko.

Čestné občianstvo in memoriam získal Michal Rárus za mimoriadny prínos v oblasti hospodárskeho, spoločenského a kultúrneho rozvoja mesta. Kedysi pôsobil ako richtár Banskej Bystrice, národnokultúrny dejateľ, vládny komisár – župan. Ocenenie prevzal historik Vladimír Sklenka.

Na snímke zľava architekt Ladislav Kmeť a primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko počas galavečera udeľovania Čestného občianstva a oceňovania laureátov Ceny primátora a Ceny mesta Banská Bystrica za rok 2014 v Banskej Bystrici 8. apríla 2015.
Foto: TASR/Branislav Račko


Čestné občianstvo získal aj občan Nemecka Dušan Klimo za dlhodobú kultiváciu banskobystrických meštianskych tradícií a rozvoj priateľstva. Ako tvrdí, jeho srdce zostáva doma, v meste pod Urpínom. Vlani sa pričinil o usporiadanie prvého stretnutia Banskobystričanov žijúcich v zahraničí.

Cenu mesta dostali traja laureáti. Pri príležitosti významného životného jubilea a za vynikajúce tvorivé výkony v oblasti urbanizmu primátor ocenil architekta Ladislava Kmeťa. Za šírenie odkazu SNP a výrazný prínos v oblasti hudby bol ocenený i hrdina Vladimír Strmeň. Rovnaké ocenenie dostal Filmový klub Banská Bystrica pri príležitosti 50. výročia svojho vzniku.



Cenu primátora si prevzala pedagogička Mária Lauková, generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, novinár a spisovateľ František Piliar a pedagóg, tréner Tibor Šabo. Za prínos v oblasti tanečného umenia i propagáciu samosprávy v zahraničí získalo toto ocenenie aj profesionálne Divadlo Štúdio tanca a dievčenský spevácky zbor Dolce Canto.

Najúspešnejším kolektívom a čerstvým držiteľom Ceny primátora je tiež hokejový klub HC'05 Banská Bystrica. Okrem toho, že patrí k najúspešnejším športovým klubom v meste, vychoval množstvo známych hokejových osobností. Tento rok si pripomenie 10. výročie svojho vzniku.

"Banská Bystrica bola vždy športové mesto, či to bol futbal, hokej, alebo iné športy. Momentálne sa nám darí viac ako iným športom, trošku vyčnievame, no myslím si, že je to najmä našou koncepčnou prácou," reagoval predseda predstavenstva a riaditeľ klubu Michal Longauer.