Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Cestu zo Zbojskej do Tisovca uzatvoria, obchádzka pôjde cez les

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Úsek v rekonštrukcii sa bude obchádzať po lesnej ceste od Pohronskej Polhory.

Tisovec 28. februára (TASR) - Doprava medzi Tisovcom a Breznom cez horský priechod Zbojská bude úplne odstavená pravdepodobne od mája do októbra. Úsek v rekonštrukcii sa bude obchádzať po lesnej ceste od Pohronskej Polhory.

Ako TASR potvrdila hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Zuzana Hromcová, tieto podmienky sú už definitívne dohodnuté, v súčasnosti však ešte dolaďujú posledné detaily. Z obchádzkovej trasy bude napríklad vylúčená doprava nad desať metrov, v dohode však chýba riešenie autobusovej dopravy.

Cesta I/72 vznikla zmenou kvalifikácie ciest druhej triedy z Rimavskej Soboty do Tisovca a z Tisovca do Brezna ešte v roku 2008. Rekonštrukciu tak mohla prevziať Slovenská správa ciest a s prácami začali v júli minulého roka. Dopravné obmedzenia sú zatiaľ vyznačené dopravnými značkami a semaformi. "Dostali sme sa však do situácie, keď nie je možné pokračovať v rekonštrukcii cesty bez úplného vylúčenia dopravy. Ponúkli sme aj skrátenie termínu uzávierky, no problém zostal v obchádzkovej trase. Teraz sme už dospeli k dohode," povedala Hromcová.

Pôvodne mala byť doprava medzi Tisovcom a Breznom presmerovaná obchádzkami, ktoré však cestovanie predlžovali o desiatky kilometrov. Samosprávy Tisovca, Pohronskej Polhory a Michalovej sa 31. októbra dohodli so štátnym podnikom Lesy SR na prenájme lesnej cesty, ktorá by sa dala použiť ako obchádzková trasa najnáročnejšieho úseku pod horským sedlom Zbojská. Za šesťkilometrový úsek zaplatia symbolické jedno euro ročne. "Podľa dohody to bude skutočne obchádzková trasa, v najbližších týždňoch tam upravíme povrch a namontujeme zvodidlá. Dohodli sme sa, že tadiaľ nebude možné pustiť autá dlhšie ako desať metrov. Otázne je, ako sa dohodneme na vyriešení autobusovej dopravy. Jednou z možností je počas času odstávky dopravy cez Zbojskú využívanie menších autobusov," doplnila hovorkyňa SSC.

Stavebné práce na ceste zo Zbojskej do Tisovca sú momentálne úplne zastavené. Naplno budú pokračovať až po odstavení dopravy, cestári by ich mali stihnúť od mája do októbra. Podľa zmluvy bude oprava stáť vyše 16,5 milióna eur. V cene ale pôvodne nebola započítaná úprava obchádzkovej trasy.

Realizátorom stavebných prác je združenie spoločností Doprastav, a.s., Bratislava a Stavby mostov Slovakia, a.s., Banská Bystrica. V regióne je to momentálne najzložitejšia oprava cesty a celý projekt je spolufinancovaný cez Operačný program Doprava z prostriedkov Európskej únie.