Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Cestu k románskej rotunde v Badani chcú zrekonštruovať

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Prostriedky na rekonštrukciu chce obec získať z Programu rozvoja vidieka.

Baďan 23. decembra (TASR) - V obci Baďan (okres Banská Štiavnica) chcú zrekonštruovať cestu vedúcu k historickej pamiatke - románskej rotunde z 10. storočia, ktorá je v súčasnosti evanjelickým kostolom. "Táto komunikácia má skoro 50 rokov a nebola opravovaná. V súčasnosti je v hroznom stave," priblížila starostka Baďana Ľubica Kuková.

Keďže si chodí pamiatku pozrieť v poslednom období stále viac turistov, obec chce takýmto spôsobom zlepšiť prístup k nej. Zároveň sa tak zabezpečí dobrá dopravná obslužnosť k rodinným domov a cintorínu. Priestor chcú zatraktívniť aj vybudovaním malej oddychovej zóny. "Pri kostole budú lavičky. Je tam zasadená nová lipa. Tento rok sme vydali publikáciu o obci a pri tejto príležitosti sme tiež zasadili strom reformácie, keďže sme evanjelickou obcou," dodala Kuková.

Prostriedky na rekonštrukciu chce obec získať z Programu rozvoja vidieka. Výzvu na predkladanie ponúk na jej rekonštrukciu zverejnila vo vestníku verejného obstarávania. Predpokladaná hodnota je približne 126.000 eur bez DPH. Ponuky je možné predkladať do 13.1.2016.