Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Chrípka v Banskobystrickom kraji ustupuje, no môže ešte pohroziť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Epidemiológovia však upozorňujú, že aj vzhľadom na vývoj tohtoročného počasia to nemusí byť jej posledné slovo.

Banská Bystrica 24. apríla (TASR) - Kým uplynulý týždeň bol v Banskobystrickom kraji v znamení výrazného zvýšenia výskytu akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípkových ochorení (CHPO), vývoj v aktuálnom kalendárnom týždni naznačuje, že chrípka pomaly odchádza. Epidemiológovia však upozorňujú, že aj vzhľadom na vývoj tohtoročného počasia to nemusí byť jej posledné slovo.

Podľa hovorkyne Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v B. Bystrici Márie Tolnayovej v medzitýždňovom porovnaní výskyt ARO klesol o sedem percent a výskyt CHPO o viac ako tretinu. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je však výskyt týchto ochorení vyšší, v prípade ARO o osem percent, CHPO o šesť percent.

Podľa hlásení 56 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 44 percent lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja v 16. kalendárnom týždni je v regióne v absolútnych číslach 4577 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 1461 na 100.000 obyvateľov. Na chrípku celkom ochorelo 283 ľudí, čo je v tomto prípade chorobnosť 90 na 100.000 obyvateľov.

Najvyššia chorobnosť na rôzne typy ARO je v okrese Lučenec (801 chorých), Rimavská Sobota (731), Revúca (483 chorých), Žarnovica (441 chorých) a Žiar nad Hronom ( 383 chorých). Na CHPO je najviac chorých v okresoch Lučenec, Brezno a Žarnovica.

Z hľadiska veku je najviac chorých na ARO medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvo, žiakmi základných škôl, ale aj najmenšími deťmi. Najmenej chorých na všetky typy respiračných ochorení je medzi seniormi. Rovnaký trend sa týka aj chrípkových ochorení.