Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Chrípkové ochorenia v Banskobystrickom kraji opäť stúpli

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Najlepšou cestou ako sa chrípke vyhnúť, je dať sa zaočkovať.

Banská Bystrica 3. októbra (TASR) - Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) v 40. kalendárnom týždni v Banskobystrickom kraji opätovne stúpol. V prípade ARO je to v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o vyše 18 percent, v prípade CHPO, ktoré sa vyvinuli z ARO, o viac ako desať percent.

V porovnaní s vlaňajškom sú však počty chorých na ARO aj CHPO nižšie. "Aj preto možno konštatovať, že vývoj chorobnosti v tomto regióne sa nevymyká z očakávania lekárov prvého kontaktu i epidemiológov," uviedla pre TASR hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Podľa analýzy hlásení 52 percent lekárov pre deti a dorast a 43 percent lekárov pre dospelých je v súčasnosti v absolútnych číslach chorých na ARO 4445 ľudí, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť 1480 na 100.000 obyvateľov. Na chrípku ochorelo 196 ľudí, čo je prepočítaná chorobnosť vyše 65 na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec (703), Brezno (483), Rimavská Sobota (470), ale aj Žarnovica, Žiar nad Hronom a Banská Bystrica. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení najviac pacientov je v okrese Lučenec, nasleduje Poltár, Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom.

Najlepšou cestou ako sa chrípke vyhnúť, je dať sa zaočkovať. Keďže chrípkový vírus mení každý rok svoj charakter, sú pre každú sezónu pripravené nové očkovacie látky. Vo vakcíne nie je celý vírus, ale len jeho časti a preto vakcína nemôže spôsobiť chrípkové ochorenie. Na vytvorenie protilátok sú potrebné dva týždne, takže je žiaduce dať sa zaočkovať včas. Najvhodnejším obdobím na očkovanie je október a november.