Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Cirkevných sobášov bolo kedysi v malých mestách viac

Ilustračné foto Foto: TASR

Napríklad v Detve bolo ešte v roku 2005 celkom 53 cirkevných a 25 civilných sobášov, vlani už ale 29 civilných a 26 cirkevných obradov.


Zvolen/Detva/Krupina 6. novembra (TASR) - Kým miska váh v počtoch civilných a cirkevných sobášov v menších slovenských mestách a na dedinách bola ešte pred desiatimi rokmi naklonená na strane cirkevných, v uplynulých štyroch-piatich rokoch sa pomer začal pomaly vyrovnávať. Napríklad v Detve bolo ešte v roku 2005 celkom 53 cirkevných a 25 civilných sobášov, vlani už ale 29 civilných a 26 cirkevných obradov.

Situácia, keď je jedných sobášov len mierne viac ako druhých, alebo naopak, je v Detve od roku 2011. Uplynulé dva roky už ale civilných obradov zaznamenali podstatne viac.

Podľa hovorkyne mesta Zuzany Juhaniakovej v prípade cirkevných sobášov Detvania okrem kostola v starej časti mesta vyhľadávajú často aj pútnický kostol na Raticovom vrchu pod Poľanou, ktorý je ale súčasťou mesta Hriňová.

"Civilné sobáše sú zväčša v obradnej sieni mesta Detva, v roku 2009 bol prvý takýto sobáš mimo obradnej siene, a to v záhrade rodinného domu," uviedla pre TASR. V roku 2015 boli ďalšie dva sobáše mimo obradnej siene, jeden v Archeoparku Kaľamárka Detva a druhý v záhrade rodinného domu.

Podobne je tomu v Krupine. Ešte v roku 2010 bolo v meste 15 cirkevných sobášov a len šesť civilných. Vlani už v sobášnej sieni uzavrelo manželstvo 12 párov a v krupinských kostoloch 14. Podľa matrikárky Mestského úradu v Krupine Heleny Kohútovej v meste je stále silná náboženská tradícia a navyše veľa ľudí láka zachované prostredie starobylých svätostánkov, ktoré predsa len dáva udalosti výnimočný ráz.

Sobáše mimo kostolov či sobášnych siení sa v Krupine príliš neujali. "Za uplynulé roky si pamätám len jedinú svadbu v záhrade rodinného domu," uviedla matrikárka.

Naopak vo Zvolene, ktorý má niekoľkonásobne viac obyvateľov ako Detva a Krupina, neustále vedú civilné sobáše. Predvlani ich z celkového počtu 212 bolo 130, cirkevných 82. V roku 2014 počet civilných sobášov stúpol na 149, cirkevných naopak klesol na 64.

Čo sa týka miest, kde sa ľudia sobášia, podľa hovorcu mestského úradu Martina Svatušku rozhodne vedie Zvolenský zámok a miestne kostoly. Obľúbená je tiež Stará radnica. Niektoré páry uprednostňujú hotely. "Azda najnezvyčajnejším miestom pre sobáš bolo zatiaľ arborétum na Borovej hore," poznamenal.