Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Cyklosezónu v Novohrade otváral aj majster sveta v jazde na velocipéde

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Návštevníci, ktorí zavítali aj do centra mesta, si mohli pozrieť aj výstavu v Novohradskom múzeu a galérii, či výstavu bicyklov s názvom Na dvoch kolesách, ktorá je sprístupnená v synagóge.

Lučenec 1. mája (TASR) - Na otvorenie cyklosezóny v Novohrade prišli v nedeľu do Lučenca okrem maďarských turistov, ktorých priviezol špeciálny turistický vlak z Balážskych Ďarmot (Balassagyarmat), aj Halápi Sándor - dvojnásobný majster sveta v jazde s velocipédom a majster Európy na bežeckom páse Hidvégi János. TASR o tom informoval hovorca Mestského úradu v Lučenci Andrej Barančok.

„Bohatý program pri nádrži Ľadove si návštevníci mohli vychutnať aj vďaka cestnému turistickému vláčiku, ktorý premával priebežne z parkoviska na Športovej ulici až k vodnej nádrži a späť,“ uviedol Barančok.

Návštevníci, ktorí zavítali aj do centra mesta, si mohli pozrieť aj výstavu v Novohradskom múzeu a galérii, či výstavu bicyklov s názvom Na dvoch kolesách, ktorá je sprístupnená v synagóge. Popoludní bol otvorený aj Pamätný dom J. Szabóa pri mestskom parku.

Podujatie zorganizovalo mesto Lučenec, oblastná organizácia cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie a Ipeľský turistický spolok pod záštitou mesta Balážske Ďarmoty. Pri príležitosti vypravenia mimoriadneho vlaku z Maďarska odštartoval do Lučenca i športovo-zájazdový cyklistický tím.

Myšlienka obnoviť železničné spojenie medzi Balážskymi Ďarmotami a Lučencom vznikla z iniciatívy maďarskej mimovládnej organizácie. Záštitu nad projektom prevzali obe samosprávy, ktoré vlani podpísali i memorandum o vzájomnej spolupráci na tomto projekte. Ďalší mimoriadny turistický vlak by mal byť v rámci tejto iniciatívy vypravený počas leta, tentokrát z Lučenca do Maďarska.