Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

V Dolnej Strehovej otvorili informačné centrum

Kaštieľ maďarského spisovateľa Imre Madácha v obci Dolná Strehová, archívne foto. Foto: TASR Dušan Hein

Celkové náklady na rekonštrukciu priestorov a zriadenie informačného centra boli vo výške takmer 16 000 eur.

Dolná Strehová 10. júla (TASR) – Termálne kúpalisko v Dolnej Strehovej rozšírilo v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie svoje služby o novovybudované informačné centrum. Jeho cieľom je motivovať návštevníkov akvaparku k spoznávaniu ďalších kútov Novohradu.

„Obec Dolná Strehová vďaka turistickým atraktivitám ako Kupko Strehová a Kaštieľu Imre Madácha privíta počas roka mnoho návštevníkov. Práve cez informačné centrum, ktoré vzniklo vďaka finančnej podpore Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja a Oblastnej organizáciie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie vo výške 13 500 eur je našou snahou prispieť k zosieťovaniu možností pre cestovný ruch v Novohrade a pomocou budovania cyklotrás ho prepojiť s Podpoľaním," uviedol pre TASR starosta Dolnej Strehovej Ľuboslav Dobrocký.

Celkové náklady na rekonštrukciu priestorov a zriadenie informačného centra boli vo výške takmer 16 000 eur. Zdroje boli využité aj na vybavenie interiéru infocentra a terasy s prístreškom. Rozvojová agentúra BBSK umiestnila na letnú turistickú sezónu v tomto infocentre aj svoj v poradí už siedmy regionálny pult s regionálnymi produktmi.

Obec Dolná Strehová patrí medzi historicky významnejšie obce Novohradu. Dosvedčuje to aj jej názov odvodený od maďarského slova „streg“, čo znamená striehnuť, strážiť. Obec mala funkciu strážnej osady na úsekoch hraničnej rieky Ipeľ, ktorá od tejto turistickej sezóny poskytuje možnosť outdoorového vyžitia vo forme splavu.

Dejiny kúpaliska v tejto obci sa začali písať v roku 1951. Vďaka vrtu, ktorý realizovali s cieľom nájsť nové zdroje hnedého uhlia, bol v hĺbke 520 metrov náhodne objavený geotermálny prameň s teplotou 36 stupňov Celzia. Dnes na tomto mieste stojí celoročný akvapark, ktorý ročne navštívi až 95 000 návštevníkov.