Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Deň bryndze vo Vígľaši-Pstruši bude spojený s trhom plemenných baranov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Celé podujatie sa bude niesť v duchu salašníctva, ľudových remesiel a výrobkov z ovčieho mlieka.

Vigľaš-Pstruša 3. mája (TASR) – Bryndzi, a tej májovej zvlášť, bude venovaný tretí ročník celoslovenského podujatia Deň bryndze, ktorý sa v spojení s trhom plemenných baranov uskutoční v sobotu, 7. mája na Masarykovom dvore vo Vígľaši-Pstruši v okrese Detva.

Ako pre TASR uviedla manažérka rezortu Masarykov dvor Patrícia Chlebničanová, máj je mesiacom, kedy sa začína sezóna pravej ovčej bryndze. „Región Detvy sa okrem toho môže pýšiť najstaršou fungujúcou bryndziarňou na svete,“ pripomenula.

Celé podujatie sa bude niesť v duchu salašníctva, ľudových remesiel a výrobkov z ovčieho mlieka. „Návštevníci uvidia ukážku strihania a dojenia oviec, výrobu bryndze a ovčích syrov či prezentovanie tradičných ľudových remesiel z Podpoľania, ale aj iných kútov Slovenska,“ priblížila Chlebničanová. „V rámci kultúrneho programu sa predstavia regionálne folklórne súbory,“ dodala.

Podujatie je organizované v spolupráci so Zväzom chovateľov oviec a kôz na Slovensku a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Novohrad a Podpoľanie.