Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Priaznivci ťažných koní sa už po trinástykrát stretli v Kováčovej

Na snímke víťaz súťaže Pavol Kitaš pri manipulácii s klátom. Foto: TASR/Ján Siman

Furmani si zmerali sily v štyroch disciplínach.

Kováčová 1. júna (TASR) - Víťazom 13. ročníka Dňa koňa v Kováčovej sa v sobotu 31. mája stal Pavol Kitaš z Golianova. Ako povedal pre TASR, súťažné kone pripravuje tak, že ich necháva odpočívať, koľko sa len dá. Väčšinou ťahajú len reprezentačné koče a do lesa idú pracovať iba keď je to nevyhnutné.

Furmani si v Kováčovej zmerali sily v štyroch disciplínach. Najskôr museli s vozom prejsť stanovenú trasu, pričom prekonávali rôzne prekážky. Museli napríklad prekonať prekážku v tvare písmena Y, kde sa nevyhli cúvaniu. V ďalšej súťaži museli čo najrýchlejšie do voza naložiť metrové kusy dreva, prejsť vyznačenú dráhu a náklad opäť poukladať na miesto. "Táto disciplína už tradične nabudí aj divákov, pretože máme urobené dve dráhy a furmani štartujú vo dvojiciach. Aby sme publikum ešte viac zatiahli do deja, nechali sme štyroch dobrovoľníkov vyskúšať si to na vlastnej koži. Ale nie úplne všetko. Iba nakladali drevo a viezli sa na voze. Kone poháňali ich majitelia," vysvetlil organizátor súťaže Jozef Puškár.

V priebehu dňa ukázali majitelia ťažných koní aj svoju zručnosť pri manipulácii s klátom a na záver aj silu svojich záprahov. Po oficiálnom programe v exhibičnej disciplíne testovali, ako ďaleko sa s ťažkým nákladom dostane jediný kôň bez prestávky. "Tu išlo o to, aby si každý vybral iba jedného koňa a aby aj diváci videli, aké sú tie zvieratá vytrvalé. Po celom dni súťaženia ešte zvládali potiahnuť poriadne ťažký klát. V Kováčovej sme súťaž zorganizovali už po 13. krát. Asociácia furmanov Slovenska ich po celom Slovensku organizuje každý rok viac ako desať. Aby sme zostali pre divákov atraktívni, musíme to stále obmieňať. Nielenže pridávame nové disciplíny, ale aj tie tradičné sa usilujeme stále inovovať. O tom, že sa nám divácku priazeň darí udržať svedčí aj pravidelná návštevnosť našich podujatí," dodal Puškár.

Víťazom Pavol Kitaš

Na snímke víťazovi Pavlovi Kitašovi (vpravo) odovzdáva pohár organizátor súťaže a predseda Asociácie furmanov Slovenska Jozef Puškár (vľavo).
Foto: TASR/Ján Siman
Suverénnym spôsobom sa víťazom celej súťaže, ale aj záverečnej exhibície stal Pavol Kitaš z Golianova. Jeho najväčším rivalom bol počas celého dňa Ján Fracisty mladší z Krupiny, ktorý skončil na druhom mieste. "Je to veľmi dobrý pocit, keď sa človeku podarí vyhrať. Veľmi rád chodím na súťaž do Kováčovej už aj preto, že ju organizuje predseda našej asociácie. Aj v Golianove súťažíme s ťažnými koňmi. Ja však myslím aj na furmanov, aby sa mohli počas pretekov osviežiť. Na to slúži jedna z prekážok - vodná priekopa. Kone sa na súťaž usilujem pripraviť tak, že im doprajem hlavne odpočinok. Na prácu v lese mám ešte ďalšie štyri kone a tieto beriem do hory len vtedy, ak je to nevyhnutné," povedal víťaz súťaže Pavol Kitaš.