Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Denné koncentrácie peľu brezy v ovzduší stále klesajú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vďaka dostatku vlahy a otepleniu predpokladá RÚVZ výrazný nárast denných koncentrácií peľu tráv z čeľade lipnicovitých na celom území Slovenska.

Banská Bystrica 20. mája (TASR) – Denné koncentrácie peľu brezy v ovzduší stále klesajú. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Podľa nej alergiologicky významné denné koncentrácie dosiahne peľ brezy v ovzduší už len v chladnejších oblastiach Slovenska. "Peľová sezóna hrabu a jaseňa končí na celom území," zdôraznila. Uviedla tiež, že sezóna duba a buka prešla svojím vrcholom a vyššie hladiny ich peľu možno očakávať už len na severnom a strednom Slovensku.

Vďaka dostatku vlahy a otepleniu predpokladá RÚVZ výrazný nárast denných koncentrácií peľu tráv z čeľade lipnicovitých na celom území Slovenska. "Peľ tráv sa stáva najvýznamnejším a najsilnejším alergénom pre najbližšie mesiace,“ konštatovala Lafférsová s tým, že množstvo peľu v ovzduší bude lokálne ovplyvňovať najmä zrážková činnosť.

Poznamenala, že v uplynulom týždni dominovali na Slovensku v ovzduší peľ brezy, hrabu, duba a buka. "Bol to aj peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých, ktorý prispel k tvorbe žltých povlakov na autách, balkónoch či okrajoch mlák," zhrnula s tým, že peľ brezy ešte dosahoval najmä na strednom a severnom Slovensku vysoké denné koncentrácie. Najvyššie zachytili monitorovacie stanice v Žiline a v Banskej Bystrici.

Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytovali peľ javora, orecha, pagaštana, gaštana i ihličnanov z čeľade borovicovité.