Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Banskobystrický kraj

Deti majú záujem o odbor kynológia na SOŠ v Lučenci

Ilustračná snímka Foto: TASR/Erika Ďurčová

Záujem o toto špecifické štúdium sa počas troch rokov existencie odboru zvýšil.

Lučenec 29. apríla (TASR) – Odbor kynológia, ktorý Stredná odborná škola hotelových služieb a dopravy (SOŠHSaD) v Lučenci zaviedla v roku 2015, je úspešný a deti oň majú záujem. TASR to potvrdil pedagóg a majster odborného výcviku Martin Majer, podľa ktorého po skončení štvorročného štúdia bude mať žiak znalosti z veterinárnej oblasti, výcviku a výživy psov, správania sa zvierat či výstavníctva.

"Pridali sme aj dva špecifické predmety. Jedným je legislatíva v kynológii, ktorá je v súčasnom období s prihliadnutím na nový zákon o tom, že pes nebude vecou, dosť dôležitá. Druhým predmetom sú zásady vedenia kynologických prevádzok," uviedol Majer s tým, že absolventi uvedeného odboru by mali byť schopní pracovne sa uplatniť v kynologickej oblasti. "Teda všetky zložky, ktoré využívajú psov. Od colníkov, cez Zbor väzenskej a justičnej stráže až po Policajný zbor," dodal.

Záujem o toto špecifické štúdium sa podľa jeho slov počas troch rokov existencie odboru zvýšil. "V prvom ročníku sme začínali s deviatimi kynológmi. V súčasnosti sme za tri ročníky na počte 45 študentov," konkretizoval pedagóg, podľa ktorého sa snažia vsadiť okrem iného na skutočnosť, že každý žiak môže mať hneď od prvého ročníka psa, ak splní isté požiadavky ohľadom dochádzky a prospechu.

Odbor kynológia možno v SR študovať iba na niekoľkých stredných školách. SOŠHSaD je jedinou v rámci Banskobystrického kraja, ktorá takéto štúdium poskytuje.