Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Detvanci vlani vyseparovali 311 ton odpadu,viac ako polovica bolo sklo

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Hoci farebné kontajnery na separovaný odpad má Detva už dlhšie, v týchto dňoch prichádzajú tamojšie Technické služby s kampaňou zameranou na životné prostredie.

Detva 27. marca (TASR) - Obyvatelia Detvy vyseparovali za uplynulý rok 311 ton odpadu. Z toho viac ako polovicu, 164 ton, tvorilo sklo, 18,5 tony elektroodpad a 67 ton bolo plastov.

"Zaujímavé číslo je však aj 9,9 tony vyseparovaných olejov," uviedol pre TASR vedúci oddelenia výstavby a životného prostredia na mestskom úrade Peter Jamnický.

Hoci farebné kontajnery na separovaný odpad má Detva už dlhšie, v týchto dňoch prichádzajú tamojšie Technické služby s kampaňou zameranou na životné prostredie. Prostredníctvom farebných propagačných materiálov vyzývajú občanov, aby sa zapojili do sezónneho triedenia odpadu.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa mestského úradu Zuzana Juhaniaková, Detva má na ochranu životného prostredia viac dôvodov ako len zelenú farbu v erbe. "Je okresným mestom prírodne unikátneho Podpoľania s Biosférickou rezerváciou doslova za plotom rodinných domov," konštatovala. "Je preto potrebné šetriť prírodné zdroje a myslieť na budúce generácie Podpoľania," dodala.

Mesto Detva získalo v roku 2007 približne 3,2 milióna korún od slovenského Recyklačného fondu na prvé kontajnery a obslužnú techniku pre rozbehnutie separovaného zberu. V Detve sa okrem skla, plastov, olejov či elektroodpadu separuje aj textil, bioodpad a stavebný materiál, ktorého sa za rok 2014 podarilo zozbierať 600 ton. Jamnický pripomína, že Európska únia vydáva usmernenia a žiada štáty únie, aby dosiahli minimálne 50 percent separovaného odpadu, ktorým sa odľahčí zaťaženie skládok pri obciach.