Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Uvítací program folklórnych slávností videlo v Detve 8 000 divákov

Na snímke tancujú účastníci školy Dolnozemských tancov počas 50. ročníka Folklórneho festivalu pod Poľanou v Detve. Súčasťou programu je aj Krajanský dvor, kde sa prezentujú ľudový umelci a tanečníci zo slovenských národnostných menšín v Rumunsku, Maďarsku, Srbsku a Chorvátsku. Foto: TASR/Andrej Galica

Škola ľudového tanca a Krajanský dvor sú najviac navštevovanými miestami druhého dňa 50. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou.

Detva 11. júla (TASR) - Slnečné počasie a veľký záujem divákov charakterizuje dnešný deň na 50. ročníku Folklórnych slávností pod Poľanou (FSP) v Detve. Už piatkový uvítací program domácich folklórnych kolektívov pod názvom Svadba na Detve a následné vystúpenie Lúčnice, venované Štefanovi Nosáľovi, prilákali len do tamojšieho amfiteátra vyše 8000 divákov.

Folklórne slávnosti otvoril primátor mesta Ján Šufliarský. Na pódium prírodného amfiteátra vystúpil netradične, v detvianskom kroji a s valaškou. Medzi hosťami v hľadisku osobitne privítal prezidenta SR Andreja Kisku a poďakoval všetkým, ktorí stáli pri zakladaní festivalu. A tiež tým, ktorí sa podieľali na príprave päťdesiatich ročníkov FSP.

Na snímke tancujú účastníci školy Dolnozemských tancov počas 50. ročníka Folklórneho festivalu pod Poľanou v Detve. Súčasťou programu je aj Krajanský dvor, kde sa prezentujú ľudový umelci a tanečníci zo slovenských národnostných menšín v Rumunsku, Maďarsku, Srbsku a Chorvátsku.
Foto: TASR/Andrej Galica

Dnes dopoludnia prijali predstavitelia mesta na pôde mestského úradu zástupcov folklórnych súborov Slovákov žijúcich v zahraničí. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí spolupracuje s mestom na príprave Krajanskej nedele. Tento rok je to už 42. ročník.

Mesto Detva sa počas 50. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou stalo navyše aj čestným členom Folklórnej únie Slovenska. Únia udelila mestu členstvo za systematickú podporu a originálnu prezentáciu detvianskeho folklórneho regiónu, za organizáciu a prezentáciu umeleckých programov jedného z najpopulárnejších folklórnych podujatí.

"FSP pokračujú dnes podvečer na hlavnom pódiu programom detských folklórnych súborov Poza školu, programom z tvorby jubilujúceho 40-ročného FS Podpoľanec z Detvy a scénickým programom dedinských folklórnych skupín zo stredného Slovenska. Večer to bude hudobný program mladých muzikantov z ľudových hudieb Slovenska s názvom Poklona legendám ľudovej hudby a scénický program o významných tvorcoch uplynulých 50 rokov FSP," uviedla pre TASR predsedníčka programovej rady FSP Anna Ostrihoňová.