Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Obnovené detvianske centrum voľného času je otvorené

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Z pôvodnej budovy sa zachovala iba jedna tretina. Tá je centrálnou časťou, ľavé aj pravé krídlo komunitného centra postavili nanovo.

Detva 16. júla (TASR) – Obnovená budova bývalého centra voľného času v Detve je pre verejnosť otvorená. Priestor pre svoje aktivity v nej nájdu všetky vekové kategórie obyvateľov mesta. Samospráva o tom informuje na svojej oficiálnej webstránke.

Priestory budú slúžiť centru voľného času pre deti, dennému stacionáru, dvom denným centrám seniorov a Základnej organizácii Jednoty dôchodcov Slovenska v Detve. „Miestnosti môžu využívať na bežnú klubovú činnosť a stretávanie sa, alebo aj organizovanie rôznych kultúrnych, športových a spoločenských podujatí,“ uviedol primátor mesta Ján Šufliarský.

Ako pripomína, stavebné práce v hodnote viac ako jeden milión eur boli ukončené vlani, na otvorenie budovy však doteraz neboli vhodné podmienky. „Kolaudácia bola vlani koncom augusta, opatrenia pre nový koronavírus nám však neumožňovali priestory centra naplno otvoriť. Druhým dôvodom bolo, že sme tu zriadili mobilné odberové miesto na testovanie občanov, ktoré slúžilo do konca júna,“ vysvetlil primátor.

Mesto uvádza, že od januára funguje v budove denný stacionár, ktorý pomáha hendikepovaným obyvateľom, ktorí sú odkázaní na pomoc iného človeka na určitý čas počas dňa. Funguje ako škôlka pre seniorov a zdravotne znevýhodnené osoby. Záujemcovia o túto sociálnu službu môžu požiadať Mestský úrad Detva, oddelenie školstva a sociálnych vecí.

Na poschodí má svoje priestory centrum voľného času a ďalšie organizácie pre deti a mládež. Sú tam kancelárie, sklad a triedy, obslužné miestnosti a archív. Taktiež šatne pre mužov a ženy so sociálnym zázemím, krojáreň, klubovňa a priestranná tanečná sála. Súčasťou objektu je aj prekrytá terasa. Celková úžitková plocha objektu je viac ako tisíc štvorcových metrov.

Mesto Detva ako objednávateľ odovzdalo stavenisko 16. júla 2019 a stavbári začali s prácami. Tie trvali rok, bývalé centrum voľného času zbúrali a ostalo len stavenisko. Z pôvodnej budovy sa zachovala iba jedna tretina. Tá je centrálnou časťou, ľavé aj pravé krídlo komunitného centra postavili nanovo.