Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Banskobystrický kraj

Tento rok sa v Detve nesie v znamení jubileí a osláv

Folklórne slávnosti v Detve. Foto: TASR/Dušan Hein

V meste bude začiatkom júla 50. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou.

Detva 23. februára (TASR) - Rok 2015 sa nesie v Detve v znamení viacerých jubileí a osláv. Bude to zároveň rok bohatý na podujatia a významné výročia.

V meste bude začiatkom júla 50. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou. Na Slovensku je to jedno z najväčších podujatí svojho druhu. "V programe si pripomenieme aj všetko to najkrajšie, čo odznelo na slávnostiach za polstoročie," uviedla pre TASR hovorkyňa Mestského úradu v Detve Zuzana Juhaniaková. Navyše, prírodný Amfiteáter v Detve, kde sa slávnosti konajú, oslavuje tento rok svoje 40. výročie.

Dvadsaťpäť rokov zaradenia do svetového zoznamu biosférických rezervácií si tento rok pripomenie aj masív Poľany, ktorý sa vypína nad Detvou. Mestská Knižnica Karola Antona Medveckého v Detve tento rok napĺňa svoju viac ako 65-ročnú históriu a najmä 20. výročie pomenovania po významnom kňazovi, ktorý v Detve pôsobil. Jubiluje aj Podpolianske múzeum, ktoré pôsobí na kultúrno-vzdelávacej úrovni 20 rokov. Už 50 rokov svojej existencie si pripomína tamojšia dychová hudba.

Medzi výročiami významných Detvanov možno spomenúť 65. výročie úmrtia prvého slovenského námorného kapitána Júliusa Juraja Thurzu, zomrel vo februári 1950. Zakladateľ prvej slovenskej bryndziarne v Detve Ján Vagač má 180. výročie úmrtia. Skromnou, avšak obľúbenou postavou Detvy je kresťanský laik Štefan Vlk. Ľudia ho poznali ako pracovitého muža, vľúdneho radcu do každodenných starostí. Vlkove 40. výročie úmrtia pripadá na mesiac máj.

Mesto Detva ponúka tento rok svojim obyvateľom i návštevníkom množstvo kultúrnych a športových podujatí. V marci sú to napríklad Divadelné slávnosti Podpoľania a Hontu, ktoré sú regionálnou súťažnou prehliadkou divadelných ochotníckych súborov. Uskutočnia sa 28. marca v Dome Kultúry A. Sládkoviča. Ani tento rok (30. apríla) nebude chýbať stavanie májov za účasti detvianskych folklórnych kolektívov. Medzi podujatiami v máji vyniká Kubánsko-slovenský festival, ktorý bude v Detve 23.– 24.5. Podujatia v mesiaci máj zavŕši celoslovenský turistický program s názvom 52. Stretnutie čitateľov časopisu Krásy Slovenska. Medzi júnovými to bude napríklad 46. ročník regionálneho festivalu detí v speve ľudovej piesne Spievanky pod Poľanou dňa 14. júna.

V júli budú dominovať jubilujúce Folklórne slávnosti pod Poľanou, ktoré Detvu rozospievajú v dňoch 10. – 12. júla. Fide Open Chess Detva je názov 4. ročníka medzinárodného šachového turnaja, ktorý sa uskutoční v dňoch 31.júla až 2. augusta. KaľamárKAP 2015 bude 4. ročníkom celoslovenských pretekov v krátkom behu a dlhom lezení na skalnom brale Kaľamárka 29. septembra. Od 2. do 4. októbra budú Dni mesta Detva.

V novembri (22.11.) bude v meste 44. ročník regionálneho festivalu detí v speve detskej a populárnej piesne s názvom Zlatý kľúčik. V dňoch 4. až 6. decembra sa uskutočnia Majstrovstvá SR v športovej gymnastike, Memoriál Žifčákovcov.

Rok pod Poľanou môžu záujemcovia zavŕšiť napríklad 35. ročníkom Silvestrovského výstupu na Poľanu.