Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Detva vymenila až 882 svietidiel verejného osvetlenia

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Okrem samotnej výmeny svietidiel s inovatívnou svetelnou BAT technológiou sa zrekonštruovali aj rozvádzače a zhotovila sa nová sústava regulácie a riadenia osvetlenia.

Detva 7. januára (TASR) - Až 882 svietidiel vymenila koncom uplynulého roka detvianska samospráva na stĺpoch verejného osvetlenia. Na projekt získala nenávratný finančný príspevok z eurofondov vo výške 742.304,95 eura. Pre TASR to uviedla vedúca oddelenia rozvoja Mestského úradu v Detve Anna Golianová.

"Mesto sa na projekte podieľalo spolufinancovaním vo výške päť percent z oprávnených nákladov projektu a zabezpečením ostatných podporných aktivít, ktoré nie sú hradené z projektu," povedala.

Projekt získal podporu v rámci Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, Prioritná os 2 - Energetika, Opatrenie 2.2 Budovanie a modernizácia verejného osvetlenia pre mestá a obce a poskytovanie poradenstva v oblasti energetiky. Jeho cieľom bolo skvalitnenie poskytovaných služieb verejného osvetlenia v meste, stabilizácia výdavkov a zvýšenie bezpečnosti obyvateľov na verejných priestranstvách.

Okrem samotnej výmeny svietidiel s inovatívnou svetelnou BAT technológiou sa zrekonštruovali aj rozvádzače a zhotovila sa nová sústava regulácie a riadenia osvetlenia. Výmenou svietidiel sa znížia v meste emisie CO2 za rok o 77,73 tony a zníži sa aj energetická náročnosť systému verejného osvetlenia o 1110,4 GJ/rok.