Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Banskobystrický kraj

Detva začína so zberom bioodpadu, ľudom dodá 1100 nádob

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Mestská samospráva v rámci svojho intravilánu zavádza tento druh zberu prostredníctvom hnedých kuka nádob.

Detva 8. apríla (TASR) - Zber bioodpadu sa začne v Detve naplno od 1. mája 2016. Mestská samospráva v rámci svojho intravilánu zavádza tento druh zberu prostredníctvom hnedých kuka nádob. Občania dostanú v apríli od mesta 1100 nádob na odpad.

"Do bezplatného prenájmu od mesta občania dostali 120- alebo 240-litrové nádoby. Odporúčania pre správne narábanie s nádobami a samotným biologicky rozložiteľným odpadom dostali občania spolu s harmonogramom vývozov na letákoch, ktoré im s nádobou poskytli mestské Technické služby," uviedla pre TASR hovorkyňa Mestského úradu v Detve Zuzana Juhaniaková.

Leták možno nájsť aj na webstránke Technických služieb Detva a mesta Detva. Na stránke je k dispozícii aj formulár žiadosti o pridelenie nádoby na bioodpad. V prípade otázok sa môžu občania obrátiť na referát životného prostredia na Mestskom úrade v Detve.

Ako doplnila hovorkyňa mesta, biologicky rozložiteľný odpad je ten, ktorý vzniká po údržbe záhrad ako lístie, tráva či malé konáre, odpad z kuchyne v podobe zvyškov jedál, odrezkov zo zeleniny, zvyškov z kávy, z čajov a podobne. Bioodpady sú zložkou komunálneho odpadu a pri skládkovaní ich rozklad produkuje skládkové plyny. Tie nielen zapáchajú, ale aj poškodzujú zdravie ľudí a ozónovú vrstvu. Biologicky rozložiteľný odpad však riadenými postupmi pri kompostovaní možno premeniť na hodnotné organické hnojivo. Druhou možnosťou je premena na bioplyn. Preto odpad, ktorý obyvatelia nezužitkujú na kompostovanie, odvezú Technické služby mesta do bioplynovej stanice.