Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Dni európskeho kultúrneho dedičstva sa začnú vo Zvolene

Ilustračné foto, Zvolen Foto: TASR - Michal Svítok

Dohodli sa na tom v týchto dňoch zástupcovia viacerých kultúrnych inštitúcií, vrátane ministerstva kultúry, Slovenskej národnej galérie a Slovenského národného múzea.

Zvolen 10. marca (TASR) - Zvolen bude v septembri 2016 hostiteľom otvorenia prestížneho podujatia Dni európskeho kultúrneho dedičstva (EKD) na Slovensku. Dohodli sa na tom v týchto dňoch zástupcovia viacerých kultúrnych inštitúcií, vrátane ministerstva kultúry, Slovenskej národnej galérie a Slovenského národného múzea.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Mestského úradu vo Zvolene Eva Ježovičová, otváracie podujatie zavedie v duchu hesla Pamiatky a my návštevníkov mesta aj na doteraz neprístupné miesta. Tieto budú otvorené aj počas celého septembra.

Podľa primátorky Lenky Balkovičovej je pocta hostiť takéto prestížne podujatie, ktoré naraz prebieha v 50 krajinách Európy. „Sme radi, že vo Zvolene sa kultúrne dianie v poslednom období rozbehlo a všimli si to aj za hranicami mesta. Chceme využiť príležitosť a odprezentovať to najlepšie, čo máme,“ hovorí Balkovičová.

Vo Zvolene by to mohla byť napríklad bašta v Domanovom parku, miestnosti Zvolenského zámku, Ferjenčíkov dom, Stará radnica, Pustý hrad či veže kostolov. Sprístupniť svoje priestory a organizovať podujatia pre verejnosť môžu aj ďalšie pamiatky v iných mestách po Slovensku, ktoré sa pripoja k Dňom EKD.

Dni EKD sú každoročným podujatím Rady Európy a Európskej komisie a na Slovensku ich zastrešuje Združenie historických miest a obcí. Minulý rok bolo hostiteľom otváracieho ceremoniálu mesto Modra. Tento rok sa môže pozornosť na hostiteľské mesto sústrediť o to viac, že Slovensko v tom čase zasadne do predsedníckeho kresla v Rade Európy.