Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Do Banskej Štiavnice zavíta výstava grafických diel japonského umelca

Ilustračné foto Foto: TASR/Jana Vodnáková

Výstava v kultúrnom centre potrvá od 18. januára do 18. marca, vernisáž sa uskutoční 15. januára.

Banská Štiavnica 8. januára (TASR) - Banská Štiavnica je jedným z troch slovenských miest, kde si budú môcť milovníci umenia prezrieť putovnú výstavu grafických diel japonského umelca Shinjiho Takine s názvom Rich Chocolaty Goodness. V kultúrnom centre potrvá od 18. januára do 18. marca, vernisáž sa uskutoční 15. januára.

"Pevne veríme, že táto výstava pomôže prehĺbiť záujem a pochopenie Japonska a jeho kultúry Slovákmi a ukáže krásu grafického umenia tak, ako ho vidí a cíti japonský umelec žijúci na Slovensku," uvádza organizátor, ktorým je Veľvyslanectvo Japonska v Slovenskej republike.

Nosnou témou výstavy je "potenciál stopy". S pojmom stopa sú bytostne späté viaceré dôverne známe aspekty japonskej kultúry. V štruktúre diel prezentovaných na výstave sa tak autor skryto snaží uchopiť také umelecké výzvy, aké ponúka napríklad originalita gyotaku (rybia tlač), dvoj- a trojrozmernosť origami alebo metamorfózy znakov kanji.

Po Banskej Štiavnici zavíta výstava v dňoch od 2. do 30. apríla do Ružomberka, kde si ju budú môcť záujemcovia prezrieť v Liptovskom múzeu. V termíne od 16. mája do 17. júna bude pre verejnosť prístupná na Veľvyslanectve Japonska v SR na Hlavnom námestí v Bratislave.

Shinji Takine ukončil v roku 2008 magisterské štúdium na Aichi University of Education. Absolvoval študijný pobyt na katedre grafiky Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave u prof. Dušana Kállaya. Od roku 2008 žije na Slovensku a venuje sa tvorbe grafických diel a organizovaniu výstav. Na Slovensku vystavoval napr. v Rožňave (2010), na Bratislavskom hrade (2011), v Medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana (2012, v rámci výstavy „Z ruky do ruky“) alebo v Topoľčanoch (2015).