Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Do škôlky v Badíne umiestnia viac detí, na rozšírenie získali peniaze

Pohľad na detské ihrisko v obci Badín. Foto: TASR/Branislav Račko

Dnes škôlku navštevuje 43 detí, čo je strop.

Badín 16. mája (TASR) – Problém s nedostatkom miest v materskej škole (MŠ) v obci Badín je na najlepšej ceste k vyriešeniu. Podľa starostu Pavla Hrica v týchto dňoch získali finančný príspevok 46.000 eur z ministerstva školstva na projekt rozšírenia kapacity miestnej škôlky. Všetkým rodičom malých Badínčanov prisľúbili ich prijatie do predškolského zariadenia.

"Vlani sme do MŠ nemohli umiestniť 20 detičiek a je veľká pravdepodobnosť, že už sa nevrátia ani do našej základnej školy," konštatoval starosta. Dnes škôlku navštevuje 43 detí, čo je strop. Ostatné musia chodiť do súkromnej MŠ v blízkych Rakytovciach alebo ich rodičia vodia do krajského mesta Banská Bystrica, kde mnohí z nich pracujú. Teraz, po chystanom rozšírení škôlky o jednu triedu, môže obec rodičov uspokojiť.



"V súčasnosti pripravujeme projektovú dokumentáciu a urobíme všetko pre to, aby sme práce na úprave MŠ stihli zrealizovať do 1. septembra. Na všetky žiadosti rodičov o prijatie detí sme odpovedali kladne. Malo by nám pribudnúť 17 detí, čiže celkovo ich môžeme prijať okolo 60," zdôraznil Hric.



Dedina pripravuje aj rekonštrukciu verejného osvetlenia. Ako starosta uviedol, v najbližších dňoch vyhlásia verejné obstarávanie na realizáciu prác. "Máme tiež schválený projekt z environmentálneho fondu na dobudovanie kanalizácie v časti obce Kriedovnica. Na budúci týždeň by sme mali podpísať zmluvu. Púšťame sa aj do opravy obecného rozhlasu, na ktorý sme od vlády dostali dotáciu vo výške 10.000 eur. V najbližšom období bude vyhotovený projekt a urobíme verejné obstarávanie na dodávateľa prác," dodal starosta Badína.