Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Donskí kozáci vystúpia v Dudinciach a v Bratislave

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič

Sólisti Veľkého zboru donských kozákov s dirigentom Ivanom Šallijevom a ukrajinskou banduristkou a speváčkou Katerynou Pacher budú mať tento týždeň na Slovensku dva koncerty.

Bratislava 20. mája (TASR) - Sólisti Veľkého zboru donských kozákov s dirigentom Ivanom Šallijevom a ukrajinskou banduristkou a speváčkou Katerynou Pacher budú mať tento týždeň na Slovensku dva koncerty. Uskutočnia sa pod názvom Spievame za pokoj a sú venované 70. výročiu ukončenia druhej svetovej vojny.

Prvý z koncertov bude v piatok 22. mája o 19.00 h v Evanjelickom kostole v Dudinciach a druhý v sobotu 23. mája o 18.00 h v Novom evanjelickom kostole v Bratislave na Legionárskej ulici.

Sakrálnymi spevmi z ruskej ortodoxnej liturgie si sólisti svetoznámeho Veľkého zboru donských kozákov uctia pamiatku obetí nielen druhej vojnovej apokalypsy, ale aj všetkých vojnových stretov a spolu s návštevníkmi koncertov budú prosiť: Daj, Bože, pokoja. Ruskými, ukrajinskými i slovenskými ľudovými piesňami zase navodia radostnú a optimistickú atmosféru.

"Na naše koncerty v Bratislave a Dudinciach pricestujú, ako sami povedali z úcty k téme koncertu a z lásky k slovenskému publiku, aj dvaja elitní sólisti zboru, z Minska tenorista Grigorij Pališčuk a z Jekaterinburgu basso profundo Slava Pruckich," uviedol pre TASR Ján Juráš z občianskeho združenia Ars ante portas. Ako dodal, kozáci uvedú tentoraz aj slovenskú pieseň Daj, Bože, pokoja (Martin Rázus/Miloš Ruppeldt). Rázusovu "vojnovú" báseň Modlitba dieťaťa prednesú malé recitátorky.

"Veľkým prekvapením koncertu bude ukrajinská banduristka a speváčka Kateryna Pacher, pochádzajúca z Černigova. Svojou hrou na ukrajinskom strunovom brnkacom nástroji bandura a krásnym spevom už žala úspechy nielen na Ukrajine, ale aj v Nemecku a v Rakúsku. Dnes už koncertuje vo Viedni s uznávanými sólistami viedenskej Štátnej opery a stále sa vzdeláva v hudbe," priblížil Juráš hosťa donských kozákov.

Veľký zbor donských kozákov je jeden z najúspešnejších speváckych zborov na svete. V roku 1981 ho založil ataman Peťa Chuďakov, dirigentom zboru je Ivan Šallijev, manažérkou Valerie Chuďakova. Dnes má teleso už medzinárodné obsadenie, spievajú v ňom Rusi, Bulhari, ale aj Bielorus a Armén. Jeho členovia pravidelne účinkujú na Slovensku, kde si diváci veľmi obľúbili ich umenie, rovnako ako ruskí umelci Slovákov.

Zbor má sídlo vo Viedni pod názvom Bolschoi Don Kosaken (www.bdk.at).