Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

DSS Hrabiny oslávil okrúhle výročie svojho vzniku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Dnes má DSS Hrabiny 128 klientov s denným, týždenným a celoročným pobytom.

Nová Baňa 23. novembra (TASR) - Len nedávno oslávil jeden z najväčších domovov sociálnej starostlivosti v Banskobystrickom samosprávnom kraji - Domov sociálnych služieb (DSS) Hrabiny - svoje okrúhle výročie. Zariadenie vzniklo pred 40 rokmi a špecifické bolo tým, že takéto zariadenia sociálnych služieb, kde je pri ústave zriadená aj osobitná škola, existovali v rámci Slovenskej republiky iba tri.

Dnes má DSS Hrabiny 128 klientov s denným, týždenným a celoročným pobytom. Telesne a mentálne postihnuté deti tu majú zabezpečenú všestrannú liečebnú starostlivosť a rehabilitácie. Vedomosti a zručnosti získavajú v osobitnej škole a učilišti. V roku 2004 prešla výchova mimo vyučovania na systém rodinných buniek, ktoré sa snažia nahrádzať rodinnú výchovu.

"Snažíme sa klientom spríjemniť pobyt u nás a aj to tzv. liečenie spestriť," podotkol riaditeľ zariadenia Jozef Mravec. V areáli sa nachádza Farma šťastia, kde sa klienti starajú o hydinu a ovce. "Deti sú tam rady, zaujímajú sa o to, učia sa návykom, ako ich chovať, starať sa o ne," hovorí Mravec. Nachádza sa tu aj malá kaplnka Sedembolestnej Panny Márie, ktorá vznikla na pamiatku bývalých klientov zariadenia, ktorí už umreli. "Chodia sa tam modliť. Dvakrát do roka tam bývajú aj sväté omše," dodal Mravec.

Zariadenie sa môže pochváliť aj viacerými úspechmi svojich klientov na medzinárodných súťažiach. Na abilympiáde v Bratislave získal Igor Ďurač druhé miesto v kategórii modelovanie z hliny a získal tak vstupenku na medzinárodnú abilympiádu do Paríža.

"V športovej oblasti máme vynikajúcich športovcov v stolnom tenise. Náš klient Matúš Mikle získal na olympiáde hendikepovanej mládeže v belgických Antverpách zlatú medailu," dodal riaditeľ s tým, že sa mu darilo aj v štvorhre, kde získal taktiež prvenstvo aj so svojím spoluhráčom.