Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Obec Dúbravy pozastavila výstavbu v miestnej časti Iviny

Ilustračná foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Starostka uviedla, že po pozemkových úpravách zaznamenali Dúbravy enormný nárast žiadostí o výstavbu rodinných domov, chát a iných budov. Doplnila, že sa to týka obce i miestnej časti Iviny.

Dúbravy 25. mája (TASR) – Obec Dúbravy v Detvianskom okrese pozastavila výstavbu v miestnej časti Iviny. Pre TASR to uviedla starostka Elena Grňová s tým, že je to pre zvyšujúci tlak i na základe iniciatívy Chránenej krajinnej oblasti Poľana.

Ako dodala, platí to do doby vypracovania miestneho územného systému ekologickej stability (MÚSES). "Obec potom vypracuje doplnok k územnému plánu, v ktorom bude stanovené, na ktorých pozemkoch a aké typy budov bude možné stavať," vysvetlila. Dodala, že vlani do pozastavenia výstavby v Ivinách vydali v tejto lokalite dve stavebné povolenia. Jedno na výstavbu nového domu pre mladú rodinu so štyrmi členmi. Druhé bolo na rekonštrukciu existujúceho rodinného domu.

Pripomenula, že po pozemkových úpravách zaznamenali Dúbravy enormný nárast žiadostí o výstavbu rodinných domov, chát a iných budov. Doplnila, že sa to týka obce i miestnej časti Iviny. "V územnom pláne obce z roku 2008 je v lokalite Iviny len odporúčané zanechať laznícke osídlenie. Na uvedené sa odvolávajú záujemcovia o výstavbu," spomenula.

Poznamenala, že obecné zastupiteľstvo povolilo výstavbu rodinných domov obyvateľom, ktorí majú trvalý pobyt v Ivinách alebo zdedili pozemky v tejto lokalite. "Je to aj v záujme obce, aby nám pribúdali mladé rodiny, pretože tu žijú väčšinou seniori," konštatovala.

Správa Chránenej krajinnej oblasti – Biosférická rezervácia Poľana upozorňuje, že krajina Podpoľania stráca svoj typický ráz a znáša požiadavky ľudí. Podľa nej sa mení pod ťarchou množstva zásahov, patria sem rodinné bungalovové domy, škandinávske drevenice a aj ázijské jurty v strede úrodných polí. Informovala tiež, že konkrétne riešenia je možné uskutočniť už aj v súčasnosti. "Prísnejšie a podrobnejšie skúmať kumulatívne vplyvy na krajinu, ktoré zohľadňujú globálny dosah i lokálne vzťahy," vymenovala a doplnila, že územné plány treba pripravovať s dlhodobou perspektívou a chrániť tradičný vzhľad krajiny.