Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Pri vrbovskom betleheme vzdajú úctu rezbárovi Dušanovi Šarkanovi

Posledný Betlehem z dielne umeleckého rezbára Dušana Šarkana. Archívna snímka. Foto: TASR/Ján Siman

Deti z folklórneho súboru Lieskovček budú prezentovať koledy a vianočné vinše. Nebude chýbať ani ukážka betlehemskej hry a na tradičné pastierske hudobné nástroje zahrá Milan Katreniak z Tisovca.

Vrbovce 6. decembra (TASR) – Vzdať úctu zosnulému ľudovému rezbárovi Dušanovi Šarkanovi z Vrboviec v Rimavskosobotskom okrese bude cieľom podujatia Pri vrbovskom betleheme, ktoré sa v obci začne v piatok 11. decembra o 10.30 h. TASR o akcii informovala Stanislava Zvarová z Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote.

„Deti z folklórneho súboru Lieskovček budú prezentovať koledy a vianočné vinše. Nebude chýbať ani ukážka betlehemskej hry a na tradičné pastierske hudobné nástroje zahrá Milan Katreniak z Tisovca,“ uviedla Zvarová. Podujatie sa odohrá priamo vo dvore domu vo Vrbovciach, kde umelec žil a kde dodnes stojí jeho drevený betlehem. Ten patrí medzi najväčšie vyrezávané betlehemy na Slovensku a obsahuje viacero drevených sôch v nadživotnej veľkosti.

Dušan Šarkan sa rezbárstvu venoval viac ako 30 rokov a jeho sochy sa nachádzajú vo viacerých obciach regiónu. Vyrezávať zvykol aj na tradičnom folklórnom podujatí Klenovská rountouka a niekoľko jeho drevených skulptúr s rozprávkovou tematikou stojí v obci Drienčany, kde 24 rokov pôsobil známy slovenský zberateľ ľudovej slovesnosti Pavol Dobšinský.