Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Začína sa Medzinárodný festival filmov Ekotopfilm-Envirofilm 2015

Ekotopfilm, archívne foto Foto: Ekotopfilm

Hlavným odborným garantom medzinárodného festivalu filmov, ktorý sa počas tohto týždňa koná súčasne v Banskej Bystrici a v Bratislave, je Ministerstvo životného prostredia SR.

Banská Bystrica 25. mája (TASR) – V Cikkerovej sieni historickej Radnice v Banskej Bystrici dnes slávnostne otvoria Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm-Envirofilm 2015. Nový filmový sviatok vznikol spojením dvoch úspešných projektov, ktorých cieľom je naučiť ľudí, ako sa správať k prírode a životnému prostrediu. Hlavným odborným garantom medzinárodného festivalu filmov, ktorý sa počas tohto týždňa koná súčasne v Banskej Bystrici a v Bratislave, je Ministerstvo životného prostredia SR.

"Banská Bystrica je už tradičným dejiskom filmového festivalu, ktorý každoročne potvrdzuje svoj význam a kvalitu. Som si istý, že filmové projekcie nájdu vnímavého diváka. Teší ma, že sa začína čoraz častejšie hovoriť o environmentálnych otázkach. Verím, že filmový sviatok si príde vychutnať čo najviac Banskobystričanov rôznych vekových kategórií, ktorým nie je príroda ľahostajná," konštatoval primátor Ján Nosko.

Ekotopfilm-Envirofilm 2015 ponúkne viacero zaujímavých dokumentárnych a prírodopisných filmov z 28 krajín sveta. Ich fanúšikovia by si nemali dať ujsť film ostrieľanej filmárky Kathryn Pasternak – Doeville, ktorý je na programe už dnes o 17.30 h a s ktorou sa budú môcť osobne porozprávať. Utorok (26.5.) patrí téme udržateľného životného štýlu a filmu Telo plné šťastia českého filmára Jiřího Vávru. V Banskej Bystrici budú filmy premietať v Europa Shopping Center – Cinemax.

Organizátori festivalu pripravili aj bohatý sprievodný program. Okrem filmovej zóny, pre deti organizujú prednášky o odpadovej kultúre, zbere papiera, poľnohospodárskych procesoch a eco mobilite. Súčasťou festivalu bude tiež výstava najlepších prác 20. ročníka medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet a oddychová zóna s enviroknižnicou.