Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Zhodnocovaním odpadu sa vyrobilo 150.781 MWh elektrickej energie

V priemyselnom areáli čistiarne odpadových vôd v katastri obce Badín pri Banskej Bystrici v stredu 22. augusta 2012 oficiálne spustili do trvalej prevádzky prvú slovenskú elektráreň na výrobu elektrickej energie z tzv. energokompostu. Foto: TASR - Dušan Hein

Celý proces pritom funguje ekologicky nezávadným procesom.

Bratislava/Badín 7. mája (TASR) - Elektráreň pri Badíne za dva roky od svojho vzniku vyprodukovala už 150.781 MWh elektrickej energie. Celý proces pritom funguje ekologicky nezávadným procesom, keď biologicky rozložiteľné a nespotrebované zvyšky z okolia mení na certifikovaný energokompost – biopalivo. Práve z neho potom vyprodukuje elektrickú energiu.

Len za minulý rok spoločnosť spracovala 36.837 ton odpadu z blízkeho okolia, z čoho vyrobila 48.636 MWh elektrickej energie. Projekt v Badíne, ktorého prevádzkovateľom je spoločnosť Kompala, a.s., pozostáva z kompostárne a elektrárne. "Elektráreň je vybudovaná z najnovších dostupných technológií na špičkovej európskej úrovni. Unikátnosť projektu v Badíne spočíva v zhodnocovaní biologicky rozložiteľných a nespotrebovateľných zvyškov v kompostárni riadenou aeróbnou fermentáciou. Ide o jeden z príkladov, ako efektívne môžu fungovať elektrárne pôsobiace na báze obnoviteľných zdrojov energie," zdôrazňuje Juraj Puchý, mediálny zástupca spoločnosti.

Elektráreň celkovo zamestnáva 38 ľudí z regiónu. Dobré vzťahy s obyvateľmi okolitých obcí sú pre manažment elektrárne prioritou. Výsledkom toho sú viaceré opatrenia nad rámec zákona.

Spoločnosť zároveň nad rámec zákonom stanovených opatrení investovala do riešenia na elimináciu zápachu, ktoré nadväzujú na predchádzajúce riešenia na zmiernenie emisií hluku na bezprostredné okolie elektrárne. Ide tak o ďalšiu investíciu nad rámec zákona, hoci elektráreň spĺňala zákonom stanovené normy už pri spustení do oficiálnej prevádzky v júli 2012.