Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Envirorezort rozhodne o zbernom dvore v Lučenci v najbližších dňoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podnet podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie v súvislosti s prevádzkou zberného dvora podal na ministerstvo Okresný úrad Lučenec.

Lučenec 10. apríla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vydá rozhodnutie o podnete súvisiacom so zberným dvorom na Ulici A. Jiráska v Lučenci v najbližších dňoch. Spoločnosť Kosit West čaká na povolenie na jeho prevádzku od vlaňajšej jesene, pre situáciu okolo zberného dvora sa obrátila na prokuratúru. Envirorezort konštatuje, že postupuje v súlade s platnou legislatívou.

Podnet podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie v súvislosti s prevádzkou zberného dvora podal na ministerstvo Okresný úrad (OÚ) Lučenec. "Ministerstvo ako príslušný orgán v konaní o podnete rozhodnutím určí, či navrhovaná činnosť podlieha, respektíve nepodlieha posudzovaniu vplyvov na životné prostredie. Rozhodnutie o podnete vydá ministerstvo v najbližších dňoch," priblížil pre TASR odbor komunikácie MŽP s tým, že ak proti vydanému rozhodnutiu nebude v zákonom stanovenej lehote podané odvolanie, rozhodnutie nadobudne právoplatnosť.

Spoločnosť Kosit West zabezpečuje v Lučenci služby v oblasti odpadového hospodárstva od začiatku augusta 2023 na základe výsledkov verejného obstarávania. Firma začiatkom januára spustila aj prevádzku zberného dvora na Ulici A. Jiráska, podľa OÚ Lučenec sa však pre chýbajúci súhlas dopustila správneho deliktu. Úrad preto spoločnosti v polovici februára nariadil prevádzku zberného dvora ukončiť.

Firma, ktorá sa pre situáciu okolo zberného dvora obrátila na prokuratúru, argumentuje, že o povolenie na prevádzku žiadala úrady ešte v septembri 2023. Odbor starostlivosti o životné prostredie OÚ Lučenec v reakcii pre TASR skonštatoval, že postupuje v súlade so zákonom a konanie o vydaní súhlasu na prevádzku zberného dvora v Lučenci je do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia MŽP prerušené.

Situáciou okolo zberného dvora v Lučenci sa zaoberá aj enviropolícia, vo veci bolo začaté trestné stíhanie pre prečin neoprávneného nakladania s odpadmi. Mestské zastupiteľstvo v Lučenci v druhej polovici marca pre neplnenie jednej zo zamzmluvnených služieb, a to prevádzka zberného dvora, schválilo odstúpenie od zmluvy so spoločnosťou Kosit West s poskytnutím dodatočnej lehoty v trvaní 35 dní.