Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Vodnú nádrž Ľadovo čaká po rekonštrukcii kolaudácia

Na archívnej snímke vodná nádrž Ľadovo. Foto: TASR/Branislav Caban

Jej napustenie plánuje Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) realizovať na jeseň.

Lučenec 19. júna (TASR) – Vodnú nádrž Ľadovo v Lučenci čaká po rekonštrukčných prácach kolaudačné konanie. Jej napustenie plánuje Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) realizovať na jeseň. Pre TASR to uviedol hovorca SVP Marián Bocák.

Vodné dielo Ľadovo bolo v pondelok 7. 6. prebrané od zhotoviteľa, čaká ho kolaudačné konanie. V najbližších dňoch začne SVP vlastnými kapacitami odstraňovať nánosy,“ priblížil Bocák s tým, že k napúšťaniu nádrže dôjde po ukončení týchto prác, pravdepodobne v októbri. V ideálnych podmienkach dokážu vodohospodári nádrž napustiť za 14 dní.

Dôvodom vypustenia nádrže bola rekonštrukcia združeného funkčného objektu. Ten bol podľa SVP poškodený natoľko, že ho nebolo možné sanovať bežnou opravou a vodohospodári ho museli prebudovať nanovo. Cena rekonštrukcie vodného diela presiahla 1.360.000 eur.

V okolí Ľadova a Tuhárskeho potoka vodohospodári realizovali aj výrub 107 kusov drevín a 1750 metrov štvorcových krovinového porastu. „Tento výrub bol potrebný pre realizáciu odstraňovania sedimentov z nádrže a ich uloženia na tomto mieste,“ vysvetlil Bocák s tým, že k výrubu sa vyjadrovali i príslušné orgány zaoberajúce sa ochranou prírody. Na presun techniky využívali vodohospodári chodník v trase budúcej cyklotrasy, vyjazdené koľaje však prisľúbili odstrániť.

Vodná stavba Ľadovo je v prevádzke 54 rokov a slúži na transformáciu povodňovej vlny, vyrovnávanie prietokov pod nádržou, športové rybárstvo i rekreáciu. V okrese Lučenec práce naďalej pokračujú aj na vodnej nádrži Ružiná, ktorú by mali začať napúšťať v druhej polovici júna, proces potrvá 1,5 až dva roky. V rámci okresu Lučenec tak bude rekreantom počas leta prístupná iba vodná nádrž Ľuboreč.