Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

EPIDÉMIA NA LYŽIARSKOM VÝCVIKU: Stredoškolákov postihla gastritída

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Z 22 detí a troch výchovných pracovníkov ochorelo 12 školákov.

Banská Bystrica 14. februára (TASR) – Epidemický výskyt gastritíd v okrese Brezno zaznamenali v tomto týždni epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Ochorenie spojené s nevoľnosťou, zvracaním, závratmi a zvýšeným krvným tlakom sa objavilo u stredoškolákov na lyžiarskom výcviku, ubytovaných na chate v horehronskej obci Bystrá. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

"Z 22 detí a troch výchovných pracovníkov ochorelo 12 školákov. Nebol medzi nimi žiadny výchovný pracovník a ani personál chaty," konštatovala hovorkyňa.

Podľa Tolnayovej sa prvý prípad vyskytol 10. februára, posledný o deň neskôr. Hospitalizovali osem detí. Výsledky vyšetrenia stolice na vírusy a baktérie boli negatívne, rovnako ako toxikologické vyšetrenia moču. Kompletné výsledky odobratých vzoriek stravy zdravotníci zatiaľ nemajú k dispozícii.

"V tej istej chate boli ubytovaní aj účastníci iného lyžiarskeho výcviku - vysokoškoláci. Večer 10. februára ohlásili telefonicky prevádzkovateľovi chaty, že niektorí z nich mali údajne nevoľnosť. Počet chorých nie je známy," dodala Tolnayová s tým, že RÚVZ pokračuje v epidemiologickom šetrení.