Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Donovaly, Povrazník a Bystrá dosiahli vyše 30-percentnú účasť

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Tomáš Doboš

K volebnej urne prišli najmä starší obyvatelia, ktorí voľby vnímajú ako svoju povinnosť.

B. Bystrica/Brezno 26. máj (TASR) – Len tri obce - Donovaly a Povrazník v Banskobystrickom okrese a Bystrá v Breznianskom okrese - zaznamenali v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu vysokú účasť voličov. Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR vo všetkých troch obciach presiahla 30-percentnú hranicu.

Rekordérom je turisticko-rekreačná obec Donovaly, ktorá dosiahla volebnú účasť 39,83 percenta, čo je spomedzi všetkých obcí v Banskobystrickom okrese najviac.

Vo voličskom zozname bolo zapísaných 241 voličov, z nich 96 odovzdalo platné hlasy. Účasť im pomohli zvýšiť turisti, ktorí slnečnú sobotu trávili na Donovaloch. Do volebnej miestnosti prišli 43 s voličským preukazom.

Ďalšia obec v Banskobystrickom okrese, ktorá prekročila 30-percentnú hranicu, je Povrazník. Volebná účasť sa vyšplhala na 33,33 percenta. V zozname mali zapísaných 126 voličov, z ktorých 41 odovzdalo platné hlasy. Takú účasť nemali žiadne porovnateľne veľké obce, čo do počtu voličov.

Volili hlavne starší ľudia

"K volebnej urne prišli najmä starší obyvatelia, ktorí to vnímajú ako svoju povinnosť, ale prišlo aj dosť mladých. Naši ľudia nenechávajú nič na náhodu, a keď môžu hlasovaním niečo ovplyvniť, tak vždy prídu," reagoval starosta Povrazníka Ivan Kováč.

Nízkotatranská rekreačná obec Bystrá v okrese Brezno zaznamenala podľa ŠÚ SR volebnú účasť 32,66 percenta. Vo voličskom zozname bolo zapísaných 199 ľudí, ktorí odovzdali 63 platných hlasov.

"Starší ľudia chodia pravidelne, berú to ako povinnosť a potom je tu veľa turistov a rekreantov, ktorí v dedine vlastnia aj nehnuteľnosti. V sobotu ich prišlo s voličským preukazom 27. Pri nedávnych prezidentských voľbách ich bolo až okolo 220. Dokonca nám tu zastal celý autobus," vysvetlil pre TASR starosta obce Bystrá Marian Alberty.

Volebná účasť v celom okrese Banská bystrica (41 obcí a mesto B. Bystrica) dosiahla 15,77 percenta.

V okrese Brezno (29 obcí a mesto Brezno) len 11,22 percenta.