Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Banskobystrický kraj

Fara A. Kmeťa v Senohrade má novú strechu,farnosť chce grant na výskum

Rímskokatolícka fara v Senohrade v okrese Krupina, kde v druhej polovici 19. storočia pôsobil ako mladý kaplán historik, botanik a etnograf Andrej Kmeť, dostala koncom uplynulého roku novú strechu. Tamojšia farnosť získala na jej obnovu 20.000 eur z programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry SR. Senohrad, 5. februára 2019. Foto: TASR - Jozef Poliak

Okrem výmeny krovov a samotnej krytiny zrekonštruovali na fare aj dva komíny a vymenili odkvapové rúry.

Senohrad 5. februára (TASR) - Rímskokatolícka fara v Senohrade v okrese Krupina, kde v druhej polovici 19. storočia pôsobil ako mladý kaplán historik, botanik a etnograf Andrej Kmeť, dostala koncom uplynulého roku novú strechu. Tamojšia farnosť získala na jej obnovu 20.000 eur z programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry SR. TASR informoval tamojší farár Ladislav Zajac.

Okrem výmeny krovov a samotnej krytiny zrekonštruovali na fare aj dva komíny a vymenili odkvapové rúry.

Farnosť najnovšie požiadala ministerstvo kultúry aj o grant vo výške 4750 eur na pamiatkové výskumy a architektonické zameranie fary. Na fare sa podľa Zajaca nachádzajú aj stovky vzácnych kníh z 18. a 19. storočia, ktoré tam zhromaždil aj Kmeť.

Známy slovenský prírodovedec pôsobil na fare v Senohrade tri roky. Okrem duchovnej činnosti sa venoval aj miestnym tradíciám a podporoval tamojších ovocinárov. Za jeho pôsobenia vznikol v obci aj ovocný sad.