Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Petíciu za fiľakovskú železničnú stanicu podpísalo vyše 4000 ľudí

Na snímke hlavná železničná stanica vo Fiľakove 28. apríla 2022. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Na moje prekvapenie prišlo viac podpisov na papieri ako elektronicky, uviedol primátor.

Fiľakovo 28. apríla (TASR) – Pod petíciu za zachovanie hlavnej železničnej stanice vo Fiľakove sa podpísalo takmer 4000 ľudí. Pre TASR to vo štvrtok, ktorý je posledným dňom zbierania podpisov, uviedol iniciátor petície a primátor Fiľakova Attila Agócs.

"Do dnešného poludnia sa vyzbieralo 1843 elektronických podpisov, paralelne s tým sme rozbehli aj papierovú formu petície. Na moje prekvapenie prišlo viac podpisov na papieri ako elektronicky," uviedol Agócs. Celkovo sa podľa jeho slov pod petíciu podpísalo viac ako 3880 ľudí, poznamenal však, že zrejme nie všetky podpisy budú spĺňať potrebné petičné podmienky.

Ďalším krokom v rámci vzniknutej situácie je podľa Agócsa diskusia so zástupcami Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, štátneho podniku Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) a národného dopravcu. "Na piatok (29. 4.) je zvolané pracovné stretnutie, kde budeme prejednávať vzniknutú situáciu. Ideme do toho s otázkami, čo bude s ďalším rozvojom železničnej dopravy a som veľmi rád, že máme širokú spoločenskú podporu," poznamenal primátor Fiľakova.

Na snímke hlavná železničná stanica vo Fiľakove 28. apríla 2022.
Foto: TASR - Lukáš Mužla


Petíciu za zachovanie hlavnej železničnej stanice spustilo mesto Fiľakovo v reakcii na návrh cestovného poriadku pre vlakovú dopravu, ktorý podľa samosprávy nepočíta s hlavnou železničnou stanicou vo Fiľakove ako s nástupnou a výstupnou stanicou pre rýchliky. Výstupnou a nástupnou stanicou má byť zastávka Fiľakovo mesto, nachádzajúca sa v blízkosti autobusovej stanice, kde v súčasnosti zastavujú len osobné vlaky. Na hlavnej stanici má podľa mesta navyše dôjsť aj k obmedzeniu väčšiny osobných vlakov.

MDV v reakcii pre TASR Fiľakovčanov ubezpečilo, že osobné vlaky budú naďalej zastavovať práve na hlavnej železničnej stanici a presmerovanie rýchlikov na zastávku pri autobusovej stanici jej chod nijako neovplyvní. Počet osobných vlakov, ktoré na nej budú zastavovať, chce vraj rezort dopravy v budúcnosti dokonca zvýšiť.

Podľa MDV je zastávka v blízkosti autobusovej stanice pre nástup a výstup cestujúcich v rámci rýchlikovej dopravy vhodnejšia, plánovaná zmena má tiež priniesť urýchlenie vlakovej dopravy na trati Zvolen-Košice. Mesto sa však pre vzniknutú situáciu obáva i ohrozenia ďalšieho rozvoja železničnej dopravy v regióne vrátane zámeru elektrifikácie trate medzi Zvolenom a Košicami.