Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Finančnú výpomoc chce mesto B. Bystrica použiť na verejné osvetlenie

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Zámer komplexného odstraňovania havarijného stavu verejného osvetlenia začalo mesto riešiť už začiatkom tohto roka.

Banská Bystrica 8. septembra (TASR) - Banskobystrická samospráva doteraz neuvažovala o čerpaní návratnej finančnej výpomoci od štátu, keďže už počas 1. polroka, poznamenaného novým koronavírusom, vykonala opatrenia dostatočné na stabilizáciu mestského rozpočtu. Konštatoval to primátor Ján Nosko, ktorý sa rozhodol ísť cestou šetrenia a pôžičku, z dôvodu kompenzácie výpadku dane z príjmov fyzických osôb v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19, nechcel využiť. Poslanci v utorok na mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici však súhlasili s čerpaním tejto peňažnej pomoci. O jej použití rozhodnú na zasadnutí MsZ 22. septembra.

"V čase, keď sme mali stretnutia s Úniou miest, prišiel minister financií s návrhom návratnej finančnej výpomoci, ktorú sme spočiatku považovali za nesystémové riešenie. Postupne však prichádzali ďalšie informácie, že táto finančná výpožička by sa časom mala zmeniť na nenávratný grant. Z tohto dôvodu sme naše prvotné rozhodnutie prehodnotili a rozhodli sme o návratnú finančnú výpomoc vo výške výpadku podielových daní v objeme zhruba 1,9 milióna eur požiadať. Plánujeme ich investovať do prvej etapy obnovy zastaraného, 40-ročného verejného osvetlenia. Je to jediná investícia, ktorú vieme zmysluplne realizovať v plnej výške do konca tohto roka v zmysle podmienok a zmluvy rezortu financií," vysvetlil Nosko.
Ján Nosko, archívna snímka.
Foto: TASR Dušan Hein

Zámer komplexného odstraňovania havarijného stavu verejného osvetlenia začalo mesto riešiť začiatkom tohto roka. Na februárovom zasadnutí MsZ predstavili zástupcovia spoločnosti PROGRES – HL, ktorá sa na základe zmluvy stará o prevádzku verejného osvetlenia v meste, jeho stav. Podľa nich je sústava osvetlenia zastaraná, v havarijnom stave, preto mesto začalo podnikať potrebné kroky na jeho obnovu. Vzhľadom na mimoriadne obdobie súvisiace s pandémiou nového koronavírusu a ekonomickú situáciu, mesto zámer pozastavilo.

"Celková investícia do obnovy osvetlenia sa pohybuje vo výške 15 miliónov eur. Z návratnej finančnej výpomoci by sme chceli odstrániť havarijný stav verejného osvetlenia na Uhlisku a časť na sídlisku Fončorda. V rámci prvej etapy by sme pokryli jeho obnovu sumou 1,9 milióna eur z finančnej výpomoci. Budúci rok by sme vo výmene pokračovali čerpaním úveru vo výške 1,1 milióna eur," zdôraznil Nosko.

Podľa neho spoločnosť PROGRES – HL má personálne i technologické kapacity na to, aby mohla začať odstraňovať havarijný stav okamžite.

"V prípade, že sa nám podarí zrealizovať tento zámer so súčasným dodávateľom, už v budúcom roku vieme garantovať úsporu na verejnom osvetlení a menšie náklady na údržbu. Chceme využiť jeho kapacity najmä preto, že pozná podrobný stav stožiarov, svietidiel a elektrických rozvodov. Ak by sme vyhlásili verejné obstarávanie na zabezpečenie obnovy verejného osvetlenia, kým by sa všetky procesy skončili, mohli by sme stratiť ďalšie dva roky. Príkladom sú mestá, v ktorých už niekoľko rokov nevedia ukončiť verejné obstarávanie na zabezpečenie prevádzkovateľa a samotnú modernizáciu osvetlenia," doplnila prednostka magistrátu Marica Koreňová.