Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Banskobystrický kraj

Františkánsky kostol vo Fiľakove odovzdali po štvorročnej obnove

Na snímke františkánsky kostol Nanebovzatia Panny Márie vo Fiľakove v okrese Lučenec 29. novembra 2019. Foto: TASR - Branislav Caban

Podľa slov fiľakovského františkána pátra Jakuba bola rekonštrukcia zavŕšená v novembri 2019 a jej celkové náklady dosiahli úroveň do 600.000 eur.

Fiľakovo 29. novembra (TASR) – Nástenné maľby a hlavný oltár boli zreštaurované počas štvorročnej obnovy františkánskeho kostola Nanebovzatia Panny Márie vo Fiľakove v okrese Lučenec. Podľa slov fiľakovského františkána pátra Jakuba bola rekonštrukcia zavŕšená v novembri 2019 a jej celkové náklady dosiahli úroveň do 600.000 eur.

„Táto rekonštrukcia trvala od roku 2015 do roku 2019 a mala tri etapy. Prvá etapa bola svätyňa, v roku 2016 sa robil chórus, v roku 2017 zadná časť lode. Potom sme boli prizvaní do cezhraničného projektu Interreg spolu s maďarskými bratmi zo Szentkútu,“ priblížil páter.

Dodal, že v rámci spomínaného projektu Interreg sa dokončili posledné dve časti lode, hlavný oltár a opravila sa Koháryho kaplnka. Obnova kostola bola podľa jeho slov v prvej fáze financovaná zo zbierok medzi veriacimi a prostriedkov od sponzorov i mesta Fiľakovo. V druhej časti to boli peniaze získané cez Interreg.
Na snímke zreštaurovaný hlavný oltár z roku 1726 vo františkánskom kostole Nanebovzatia Panny Márie vo Fiľakove v okrese Lučenec 29. novembra 2019.
Foto: TASR - Branislav Caban

Rekonštrukciu podľa pátra Jakuba potrebujú v budúcnosti aj ďalšie menšie oltáre v chráme, podlaha či kostolné lavice. „Pokračovať však budeme podľa toho, ako budú financie,“ podotkol.

Ako pokračoval Marian Mesiarik z Hradného múzea Fiľakovo, františkánsky kostol patrí medzi tri najstaršie objekty v meste, jeho nástenné maľby však pochádzajú až z roku 1913. „Ako vyzeral kostol predtým, to je ťažko povedať. Nie je jasné, či bola spomínaná výmaľba z roku 1913 novou, alebo šlo o rekonštrukciu pôvodnej,“ konštatoval Mesiarik.

Fiľakovský kostol bol postavený koncom 17. a začiatkom 18. storočia, ale už v rokoch 1729 až 1731 bol prestavaný, keďže sa pre nekvalitne vykonanú prácu prepadla jeho klenba. Hlavný oltár kostola pochádza z roku 1726.