Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Geopark Novohrad-Nógrád zostáva v sieti európskych geoparkov

Na snímke vpredu vľavo primátorka mesta Salgótarján Melinda Sztrémi a vpravo predsedníčka Z.p.o. Geopark Novohrad – Nógrád Erika Anderková. FOTO TASR/Ján Siman

Geopark Novohrad-Nógrád zaradili do európskej siete EGN v roku 2010.

Šiatorská Bukovinka 9. septembra (TASR) - Geopark Novohrad-Nógrád dostal od hodnotiteľov European Geoparks Network (EGN) zelenú kartu na ďalšie štyri roky. Partneri geoparku z Maďarska a Slovenskej republiky informovali o tom dnes na hrade Šomoška v obci Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec. Ako pre TASR povedala predsedníčka združenia právnických osôb (ZPO) Geopark Novohrad-Nógrád Erika Anderková, rozhodnutie európskych hodnotiteľov si vypočuli minulý týždeň v Nemecku.

Geopark Novohrad-Nógrád zaradili do európskej siete EGN v roku 2010, pričom jeho prevádzkovatelia musia plniť náročné kritériá, aby mohli v zoskupení zotrvať. "Každé štyri roky hodnotitelia rozhodujú, akú kartu geoparku pridelia. Červená znamená stop, pri žltej je možné fungovať ešte jedno obdobie a je potrebné odstraňovať nedostatky. My sme dostali zelenú kartu, ktorá znamená, že pokračujeme ďalej. Samozrejme, aj my sme ale dostali určité úlohy, ktoré musíme splniť," povedala Anderková.

V Geoparku Novohrad-Nógrád sa dá vidieť vulkanická činnosť viacerých období a zároveň aj to, ako prostredie formoval človek. Ukážkou sú hrady Šomoška a Fiľakovo postavené na vulkánoch.

Na Slovensku sú v súčasnosti vyhlásené tri geoparky, avšak do európskej siete EGN je zapísaný iba Geopark Novohrad-Nógrád. Jedným z kritérií spoločného projektu je rovnocenné zastupovanie partnerov z oboch krajín. "Problém je aj v tom, že kým v Maďarsku získali od štátu na budovanie Geoparku už niekoľko dotácií, na Slovensku boli doteraz podporené len Geoparky v Banskej Štiavnici a Banskej Bystrici. Paradoxne aj našu cestu do Nemecka zaplatila maďarská strana. Hodnotitelia nás tiež upozornili, že musíme mať priamo v pracovnom pomere vlastných špecialistov geológov. Ďalšie odporúčanie sa týkalo zlepšenia výchovy a vytvárania povedomia o geoparku medzi školákmi. V tomto smere sme zase príkladom my, Slováci, a našim partnerom z Maďarska vieme účinne pomôcť," dodala predsedníčka ZPO Geopark Novohrad-Nógrád.

Na hrade Šmoška dnes informovali aj o vytvorení oficiálnej partnerskej siete na realizáciu aktivít spoločného projektu Európskeho zoskupenia územnej spolupráce Novohrad-Nógrad. "Projekt bol podporený grantom Medzinárodného vyšehradského fondu. Jeho hlavným cieľom je posilniť integrovaný rozvoj územia člena sietí globálnych a európskych geoparkov a hospodárska i sociálna integrácia maďarsko-slovenského prihraničného regiónu. Našou snahou bude zvýšiť úroveň trvalo udržateľného, integrovaného rozvoja územia, koordinované plánovanie rozvojových aktivít, zlepšenie podmienok cezhraničnej partnerskej spolupráce, posilnenie a skvalitnenie riadiacich štruktúr partnerskej siete," doplnila projektová manažérka Timea Kovacs.