Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Na konferencii Futuregion diskutovali o problémoch a reforme regiónov

Ilustračná snímka Foto: TASR Štefan Puškáš

Výstupom konferencie má byť posolstvo, že reforma regiónov nie je len nevyhnutnosťou, ale aj príležitosťou pre Slovensko.

Halič 7. októbra (TASR) – Problémy menej rozvinutých regiónov a potreba štrukturálnych reforiem boli hlavnými témami tretieho ročníka konferencie Futuregion, ktorá sa koncom septembra konala v Haliči v okrese Lučenec. TASR o tom informoval Daniel Kojnok z Centra rozvoja inovácií, ktoré konferenciu organizovalo.

Na treťom ročníku konferencie sa zúčastnili odborníci, zástupcovia samospráv i občianski aktivisti. Pozvanie prijali aj ekonóm Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Juraj Karpiš, štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Dušan Velič či zástupca vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Radim Dvořák.

Diskusia počas konferencie poukázala na závažnosť problémov v regiónoch a na potrebu riešiť ich za pomoci reformných krokov. „Mám pocit, že toto je najdôležitejšia reforma na Slovensku. Kým nedáme právomoci a financie regiónom, tak sa zmena nepodarí,“ uviedol Karpiš. Väčšina diskutérov sa tiež zhodla na tom, že Slovensko patrí k jedným z najcentralistickejších štátov Európskej únie.

„V minulosti v Novohrade zasadala župa, patrili sme medzi najrozvinutejšie regióny dnešného územia Slovenska, teraz sme na opačnom chvoste. Nie sme menej rozvinutý región, sme zanedbaný región,“ poznamenal Daniel Kojnok ml. z Centra rozvoja inovácií. Ako dodal, veľkým problémom Novohradu je i odchod mladých ľudí.

Z prieskumu robeného na lučeneckých stredných školách podľa jeho slov vychádza, že až 95 percent študentov plánuje po ukončení štúdia z regiónu odísť.

Účastníci konferencie sa zhodli na potrebe štrukturálnych reforiem zameraných na podporu regiónov aj zásadnom posilnení politiky súdržnosti v rámci Operačného programu Slovensko, ktorý spočíva vo vyrovnávaní regionálnych rozdielov. Výstupom konferencie má byť posolstvo, že reforma regiónov nie je len nevyhnutnosťou, ale aj príležitosťou pre Slovensko.