Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Hasiči kontrolovali priechodnosť únikových ciest v obchodných centrách

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pred vianočnými sviatkami neunikli obchodné centrá a supermarkety protipožiarnym kontrolám hasičov.

Banská Bystrica 22. decembra (TASR) - Pred vianočnými sviatkami neunikli obchodné centrá a supermarkety protipožiarnym kontrolám hasičov. Práve vtedy sa viac plnia nielen tovarom, ale najmä zákazníkmi, ktorí v prípade vzniku požiaru musia mať uvoľnené únikové cesty a východy. Nesmú byť zatarasené tovarom a zúžená ich priechodnosť.

"Každoročne vždy pred vianočnými sviatkami urobíme určité množstvo kontrol, pri ktorých sa zameriavame na to, aby únikové cesty boli naozaj v požadovaných šírkach a priechodnosti, tak ako to bolo schvaľované v rámci projektového riešenia stavby," konštatoval Miroslav Podhradský, vedúci oddelenia požiarnej prevencie Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici.

Podľa neho okresné riaditeľstvá HaZZ v Banskobystrickom kraji vykonali do 18. decembra 42 protipožiarnych kontrol. Zistili pri nich 67 nedostatkov. K uloženiu sankcií nemuseli pristúpiť.

Medzi najčastejšie nedostatky patrili chýbajúce aktuálne požiarne evakuačné plány objektov, zúžená úniková cesta v obchodnej uličke, kde bol umiestnený regál s akciovým tovarom a čiastočne zatarasené únikové cesty tovarom na paletách v predajnej i skladovej časti obchodného centra.

Hasiči našli aj predajné stánky s pyrotechnikou na únikovej ceste, ktoré zaberali polovicu šírky priestoru, a tiež požiarne uzávery s poškodeným tesnením.