Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

V Heľpe vyvrcholil 49. ročník Horehronských dní spevu a tanca

Zo slávnostného galaprogramu, ktorým vyvrcholili Horehronské dni spevu a tanca v amfiteátri obce Heľpa v okrese Brezno v nedeľu 29. júna 2014. Foto: TASR/Ján Siman

Od piatka do nedele sa v heľpianskom amfiteátri vystriedali desiatky folklórnych skupín a súborov z Horehronia, ako aj hostí z Košíc, Banskej Bystrice, Liptovského Mikuláša a Oravy.

Heľpa 29. júna (TASR) - Slávnostným galaprogramom vyvrcholili dnes 49. Horehronské dni spevu a tanca v obci Heľpa v okrese Brezno. Ako pre TASR povedala riaditeľka Stredoslovenského osvetového strediska (SOS) Mária Palúchová, tento rok sa tematicky zamerali na salašníctvo a pastierstvo.

Od piatka do nedele sa v heľpianskom amfiteátri vystriedali desiatky folklórnych skupín a súborov z Horehronia, ako aj hostí z Košíc, Banskej Bystrice, Liptovského Mikuláša a Oravy. "Bola tu opäť úžasná atmosféra. Tento rok sme sa zamerali na ovčiarstvo a pastierstvo, a tak sme tu mali aj množstvo sprievodných podujatí. Výstavu, ukážky salašníctva, a samozrejme, aj ochutnávku výrobkov, ktoré k tomu patria," povedala Palúchová.

Organizátori zo SOS sa už tento rok začali chystať na oslavy jubilejného 50. ročníka Horehronských dní spevu a tanca. "Pripravujeme sa na veľké jubileum a niektoré perličky sme si vyskúšali už teraz. Nebudem ich prezrádzať, ale ukázalo sa, že fungujú. V budúcom roku sa budeme chcieť poďakovať a uctiť si všetkých ľudí, ktorí sa pričinili o to, že sa nám podujatie nielen udržalo, ale aj takto rozrástlo," doplnila riaditeľka SOS.

Dnešné vystúpenia folkloristov boli okrem záverečného galaprogramu venované deťom. "Aj tu sa predstavili predovšetkým súbory z Horehronia, ale aj hostia z Oravy. Je vidieť, že stále máme na Slovensku množstvo zapálených vedúcich a vyrastajú nám noví interpreti ľudovej hudby a spolu s nimi aj milovníci folklóru. "Tu je vidieť, že aj o 50 rokov sa tu budú ľudia stretávať a tešiť sa z toho bohatstva, ktoré nám zanechali naši prarodičia," dodala Palúchová.