Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Dni mesta v Hnúšti obohatí aj jazda parným vlakom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dni mesta Hnúšťa sú naplánované na 29. až 31. mája.

Hnúšťa 23. marca (TASR) – Program Dní mesta v Hnúšti sa tento rok rozšíri až na tri dni. Nedeľnou atrakciou pre rodiny s deťmi bude jazda historickým parným vlakom, ktorú pre mesto zorganizuje občianske združenie (OZ) Zubačka z Tisovca.

„Využili sme dobré vzťahy a ochotu členov občianskeho združenia, aby sme túto turistickú atrakciu prilákali aj do Hnúšte za dostupných podmienok pre našich občanov. Nedeľný program chceme venovať predovšetkým mladým rodinám s deťmi. Historickým vláčikom v dobových vozňoch prevezieme približne 300 detí a rodičov,“ informoval viceprimátor mesta Roman Lebeda, ktorý spolu so združením Zubačka akciu pripravuje.

Podľa jeho ďalších slov sa jazdu vlaku rozhodli zrealizovať aj za účelom prezentácie časti regionálnej histórie priamo v meste. Neďaleká železničná trať Tisovec - Pohronská Polhora, kadiaľ vlak premáva ako turistická atrakcia, je dnes už jediným miestom v Európe, na ktorom je možné v plnej miere si vychutnať dávno zabudnutý zážitok jazdy ozubnicovým parným vlakom na železnici normálneho rozchodu. 

Lístok na výlet parným vlakom počas Dní mesta budú platiť iba dospelí, deti sa môžu odviezť zadarmo. „V období, kedy mávame Dni mesta, býva aj Deň detí, preto sme sa tieto dve udalosti rozhodli istým spôsobom skĺbiť a dať deťom takýto darček,“ vysvetlil primátor Hnúšte Michal Bagačka, ktorý nápad bezplatnej jazdy pre deti presadil.

Dni mesta Hnúšťa sú naplánované na 29. až 31. mája, ich súčasťou budú aj hudobné vystúpenia, súťaže, jarmok a ďalšie sprievodné akcie.