Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Banskobystrický kraj

Hnúšťa plánuje rozšíriť mestský kamerový systém

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Nové kamery sú podľa neho schopné zachytiť značky auta za každého počasia a pri dobrom osvetlení i v noci, čo môže pomôcť pri odhaľovaní priestupkov aj trestných činov.

Hnúšťa 15. októbra (TASR) – Mesto Hnúšťa v Rimavskosobotskom okrese plánuje rozšíriť svoj kamerový systém, ktorý by mal do polovice budúceho roka pozostávať z 36 kamier. TASR o tom informoval primátor Roman Lebeda, podľa ktorého malo mesto v roku 2019 funkčných iba osem kamier.

Niektoré boli už desať až 12 rokov staré a neustále sa kazili. V súčasnosti vďaka opravám a investíciám máme funkčných už 20 kamier. Pribudli statické kamery na problémových miestach, na križovatkách i pri obchodnom centre,“ priblížil primátor.

Nové kamery sú podľa neho schopné zachytiť značky auta za každého počasia a pri dobrom osvetlení i v noci, čo môže pomôcť pri odhaľovaní priestupkov aj trestných činov. „Doterajšie kamery toho schopné neboli. Výsledky sa ukázali už prvý deň, keď takáto nová kamera zachytila značku auta vodiča, ktorý ušiel z miesta dopravnej nehody,“ poznamenal Lebeda.

Ako pokračoval, ďalšie štyri kamery chcú inštalovať do konca tohto roka a v budúcoročnom rozpočte navrhujú poslancom schválenie financií na 12 ďalších. „Do polovice roka 2021 by sme mali mať kamerový systém s 36 kamerami. Okrem vlastných zdrojov využijeme i všetky príslušné výzvy na rozširovanie kamerového systému,“ avizoval primátor, podľa ktorého chcú pokračovať cestou ako v susednom Klenovci, kde síce nemajú kamerových pracovníkov, ale bezpečnosť monitoruje 64 kamier.