Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Hodinová veža zarobila Banskej Bystrici za tri mesiace 4600 eur

Hodinová veža Foto: TASR/Jozef Ďurník

Široká verejnosť si bude môcť jedinečný pohľad z ochodze Hodinovej veže na mesto i okolité pohoria opäť vychutnať od mája budúceho roka, keď ju znova otvoria.

Banská Bystrica 18. novembra (TASR) – Len za necelé tri mesiace si výhľad z Hodinovej veže v Banskej Bystrici, ktorú volajú aj šikmá veža, vychutnalo takmer 7000 domácich i zahraničných návštevníkov mesta. Dominantu banskobystrického Námestia SNP sprístupnili po rozsiahlej rekonštrukcii iba v polovici letnej sezóny.

"V období od 8. augusta do 31. októbra navštívilo Hodinovú vežu spolu 6846 návštevníkov, pričom celkový zisk zo vstupného bol 4600 eur. Získané financie sa použijú na prevádzku Hodinovej veže, doplnenie interiéru a na jej ďalšie drobné úpravy. Zo získaných finančných prostriedkov plánujeme aj dotlač propagačných materiálov o veži," konštatovala vedúca odboru propagácie mesta Karin Graciasová Šikulová.

Počas zimy je veža pre verejnosť úplne uzatvorená. Námraza na ochodzi by totiž mohla ohroziť bezpečnosť návštevníkov. V jarných mesiacoch marec až apríl umožní mesto vstup len v prípade priaznivého počasia, aj to po dohode iba pre väčšie skupiny záujemcov. Široká verejnosť si bude môcť jedinečný pohľad z ochodze Hodinovej veže na mesto i okolité pohoria opäť vychutnať od mája budúceho roka, keď ju znova otvoria.

Mesto plánuje v novej sezóne aj novinku v podobe nočného vstupu na vežu a predaj suvenírov priamo v jej priestoroch, vrátane miniatúr tejto banskobystrickej dominanty.