Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Hodinovú vežu v B. Bystrici čaká rekonštrukcia

Hodinová veža Foto: TASR/Jozef Ďurník

Hodinovú vežu začali stavať v roku 1552 a od 18. storočia je prestavaná do dnešnej podoby.

Banská Bystrica 10. apríla (TASR) – Čo najskôr sprístupniť pre turistov Hodinovú vežu - jednu z dominánt banskobystrického Námestia SNP, je podľa slov hovorkyne primátora mesta pod Urpínom Martiny Kanisovej snahou vedenia mesta. "Vzhľadom na blížiacu sa turistickú sezónu vníma vedenie mesta ako prioritu začať s rekonštrukciou čo najskôr. Z tohto dôvodu bol predložený návrh na zmenu rozpočtu, ktorý mestské zastupiteľstvo v utorok 8. apríla schválilo. Pre tento účel bolo vyčlenených 32.400 eur z rozpočtu mesta," konkretizovala Kanisová. Veža je uzavretá od júla minulého roku.

Ako hovorkyňa pokračovala, v tomto mesiaci alebo v máji by sa malo mesto tiež dozvedieť výsledok svojej žiadosti o grant na rekonštrukciu veže. Podľa slov Kanisovej je však možné, že finančné prostriedky získané z grantu nebudú na rekonštrukciu Hodinovej veže postačujúce. Keďže je navyše dôležité začať s rekonštrukciou v čo najkratšom možnom čase, istú čiastku vyčlenili aj z rozpočtu. Z dôvodu blížiacej sa letnej sezóny je totiž nevyhnutné zabezpečiť výber dodávateľa na opravu veže. Pre obstaranie dodávateľa je mesto povinné zabezpečiť prechodné finančné krytie v plnej výške predpokladaného nákladu I. etapy obnovy veže, ktorá je nevyhnutná pre sprístupnenie tejto pamiatky verejnosti.

Na rekonštrukciu veže bola podaná v decembri 2013 žiadosť o grant v rámci výzvy programu 1 - Obnovme si svoj dom, podprogram 1.1. Obnova kultúrnych pamiatok vyhlásenej Ministerstvom kultúry SR. Celkový rozpočet projektu je 70.832 eur. Rekonštrukcia Hodinovej veže je rozdelená do dvoch etáp, pričom najnutnejšia je spomínaná prvá, a to rekonštrukcia ochodze (vyhliadka, pozn. TASR). Následne by mali byť opravené poškodené časti omietky, v pláne sú oprava a výmena drevených konštrukcií, maliarske práce, výroba mreží a podobne.

Hodinovú vežu dočasne zatvorili, keď mesto Banská Bystrica ako jej nový prevádzkovateľ vykonával nevyhnutné bezpečnostné previerky a kontroly. Hovorkyňa v čase uzavretia vysvetlila, že po vypršaní zmluvy s dovtedajším nájomcom a následnom preberaní priestorov sa zistilo, že priestory Hodinovej veže sú v nevyhovujúcom stave a majú závažné nedostatky. Na základe záverov statického posudku, ktorý dalo mesto vypracovať pri preberaní veže do svojej správy, nevyhovoval objekt veže podmienkam na jej sprístupnenie verejnosti. Hodinovú vežu začali stavať v roku 1552 a od 18. storočia je prestavaná do dnešnej podoby. Vďaka vychýleniu o 68 centimetrov od zvislej osi dostala prívlastok šikmá. Z ochodze, na ktorú sa dá dostať po 101 schodoch, je výhľad na Kapitulskú ulicu, mestský hrad a Námestie SNP.