Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

HODRUŠA-HÁMRE: Odhalili pamätnú tabuľu obeti komunistického režimu

Ilustračné foto Foto: hodrusa-hamre.sk

Na pietnom akte spojenom s odhalením tabule a položením vencov sa zúčastnila jeho dcéra Nadežda.

Hodruša-Hámre 30. novembra (TASR) - Na budove Dolného banského závodu v Hodruši–Hámroch odhalili uplynulý víkend pamätnú tabuľu bývalému vedúcemu závodu Alexandrovi Vozjanovovi. "Vozjanov sa zaslúžil o optimálny chod hodrušského banského závodu, staral sa o baníkov. Ako vzdelaný a skúsený banský inžinier bol zaujímavou persónou pre potreby povojnovej ruskej ekonomiky a bol ako mnohí ďalší československí občania ruského a ukrajinského pôvodu odvlečený do Sovietskeho zväzu," informoval hovorca Ústavu pamäti národa (ÚPN) Tibor Ujlacký.

Na pietnom akte spojenom s odhalením tabule a položením vencov sa zúčastnila jeho dcéra Nadežda, príbuzní, zamestnanci banského závodu, miestni členovia banského spolku Herengrund, ale aj starosta obce Jozef Uram a predseda predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák. Ten vo svojom príhovore vyzdvihol osobnosť Vozjanova nielen ako odborníka na banské diela, ale aj ako jednu z prvých obetí nastupujúceho komunistického režimu v bývalom Československu.

"Prednedávnom ÚPN spolu s Múzeom SNP, českým Ústavom pro studium totalitních režimú a OZ Krásny Spiš podpísali dohodu o spolupráci, na základe ktorej získame z moskovských archívov NKVD desiatky tisíc archívnych dokumentov a spisov osôb, ktoré boli protiprávne odvlečené do bývalého Sovietskeho zväzu a mnohé, žiaľ, zahynuli v pracovných táboroch. Máme nádej, že zistíme, ako a kde presne zahynul aj Alexander Vozjanov a kde je pochovaný," priblížil Krajňák.

Alexander Vozjanov sa narodil 16. decembra roku 1902 v Rovenke v Petrohradskej oblasti v rodine lekára, pôsobiaceho pri cárskom dvore v Sankt Peterburgu. "Stav po 'Krvavej nedeli' predznamenal agóniu Ruska, neustále sa zhoršujúce pomery, a tak vznikali dokonca aj húfy detských emigrantov, ktoré sa s vidinou lepšieho života vybrali na západ. Aj Vozjanov sa rozhodol opustiť rodinu a Petrohrad," priblížil Ujlacký.

Po príchode do Československa sa dostal na Všeruské gymnázium do Českej Třebovej. Po jeho absolvovaní bol prijatý na Vysokú školu báňskú v Přibrami. Po jej ukončení získal zamestnanie v Štátnom banskom závode v Banskej Štiavnici. Od roku 1936 pôsobil ako závodný inžinier v Banskej Hodruši a neskôr aj ako vedúci Dolného banského závodu. V roku 1941 sa oženil so Zinaidou Binderovou. Narodili sa im dve dcéry a žili v služobnom dome pri Dolnom závode v Banskej Hodruši.

Ako vedúci hodrušského banského závodu pôsobil v rozmedzí rokov 1939-1945. V čase prechodu frontu sa v obci Repište usídlil štáb generála Malinovského, ktorému Vozjanov musel slúžiť ako tlmočník, po čom bol následne odvlečený do vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Až v roku 1963 prišlo rodine oznámenie, že zomrel 25. októbra 1947.