Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Horehronské dni spevu a tanca: Na 50. ročníku čakajú 10.000 ľudí

Archívne foto zo slávnostného galaprogramu, ktorým vyvrcholili Horehronské dni spevu a tanca v amfiteátri obce Heľpa v okrese Brezno v nedeľu 29. júna 2014. Foto: TASR/Ján Siman

Okrem programov v amfiteátri organizátori pripravili pre návštevníkov i viaceré sprievodné podujatia.

Heľpa 26. júna (TASR) – Jeden z najstarších folklórnych festivalov na Slovensku, Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe, otvorí svoje brány v piatok (26.6.) a potrvá až do nedele (28.6.). V tomto roku sa v miestnom amfiteátri uskutoční už jeho 50. ročník. Diváci uvidia 11 scénických programov, v ktorých sa predstaví takmer 1500 účinkujúcich, predovšetkým z regiónu Horehronia, Pohronia a Podpoľania. Priestor budú mať i folklórne súbory zo západného, východného a severného Slovenska.

Ako dnes informovali organizátori, Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici a obec Heľpa, počas troch festivalových dní očakávajú okolo 10.000 návštevníkov. Ubytovacie kapacity priamo v Heľpe sú už obsadené, možnosť prespať v penziónoch alebo na súkromí je ešte v okolitých dedinách.

Okrem programov v amfiteátri organizátori pripravili pre návštevníkov i viaceré sprievodné podujatia. Na heľpianskom námestí bude počas soboty a nedele tradičný jarmok, ktorého súčasťou je prezentácia remesiel a ľudovej výroby. Diváci uvidia výrobu hrablí, hudobných nástrojov, bačovského riadu, pastierskych nožov, zvoncov, šitie a vyšívanie kože, odevu, či výrobu polomských šnúrok. Predstavia sa i tradičné zamestnania a spolky – ovčiari a rezbári. Chutné jedlá zasa ponúkne domáca heľpianska kuchyňa, ktorej neodmysliteľnou súčasťou sú heľpianske guľky, graple či pirohy s bryndzou.

Etnografické a fotografické výstavy bude môcť verejnosť navštíviť na starej fare a v drevenici v areáli amfiteátra. Vo farskom dvore sa uskutoční podujatie Do vrkoča a pod čepiec, kde sa ženy a dievčatá budú mať možnosť učesať ako ich staré mamy, či už z Hrochote, Strelník, Telgártu, Heľpy, Polomky alebo Čierneho Balogu.

Horehronské dni spevu a tanca v piatok večer otvoria a pozdravia nevesty so ženíchmi i svadobní rodičia z obcí Telgárt, Šumiac, Pohorelá, Heľpa, Závadka nad Hronom, Polomka, Bacúch, Braväcovo, Priechod, Hrochoť, Podkonice, Strelníky a Poniky. Záver piatkového večera bude patriť jubilujúcej Folklórnej skupine Heľpan a miestnym kolektívom v programe Tota Heľpa.