Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Hrad nad Sklenými Teplicami začína lákať turistov

Na archívnej snímke z lokality zaniknutého Pustého hradu nad obcou Sklené Teplice 30. júna 2021. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Na hrade sa v polovici júna uskutočnil aj archeologický prieskum, ktorého nálezy podľa Beljaka potvrdzujú jeho fungovanie v období 13. až 16. storočia.

Sklené Teplice 5. júla (TASR) – Stredoveký hrad nad obcou Sklené Teplice v okrese Žiar nad Hronom začína lákať čoraz väčší počet turistov, čoskoro v lokalite pribudne i informačná tabuľa. Na hrade bol v júni vykonaný aj archeologický prieskum, vďaka ktorému sa podarilo objaviť kolekciu nálezov z obdobia vrcholného stredoveku a novoveku.

Hrad nesie pomenovanie Pustý hrad a nachádza sa nad západnou časťou obce, na vrchole rovnomenného kopca v nadmorskej výške 629 metrov. V dobových písomných prameňoch sa hrad objavuje pod názvom Teplica, podľa starostu Sklených Teplíc Ľubomíra Meliša dostal toto pomenovanie zrejme vďaka potoku, ktorý preteká dolinou a vlievajú sa doň termálne pramene.

Hrad vznikol pravdepodobne v druhej polovici 13. storočia, vybudovaný bol na kontrolu prístupovej cesty z Pohronia v smere na Banskú Štiavnicu. „Povesť hovorí, že ho založili templárski rytieri, ktorí údajne zakladali aj pivovar vo Vyhniach,“ povedal pre TASR Meliš. Ako dodal, hrad bol súčasťou obranného systému a predstavoval spojnicu medzi hradmi Revište a Žakýl. Podľa starostu bol hrad počas svojej existencie niekoľkokrát poškodený, do jeho opravy malo niekoľko tisíc zlatiek investovať mesto Banská Štiavnica. Hrad definitívne zanikol na prelome 16. a 17. storočia.

„Na najvyššie položenom južnom nároží hradného jadra stála vežová stavba. K východnej hradbe bol pristavený hradný palác, ktorého zvyšky sú dodnes viditeľné. V susedstve veže je čitateľný do skaly zahĺbený objekt cisterny,“ priblížil podobu hradu Ján Beljak z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) s tým, že južne od hradu sú tiež viditeľné pozostatky drevozemnej obliehacej pevnosti z 15. storočia.

Na hrade sa v polovici júna uskutočnil aj archeologický prieskum, ktorého nálezy podľa Beljaka potvrdzujú jeho fungovanie v období 13. až 16. storočia. „Našli sme napríklad mincu Mateja Korvína a ďalšiu mincu z novoveku, väčšie množstvo železných klincov, hrot šípu, železnú reťaz, čepeľ noža, železné kovania, železnú trosku, črepy z okrajov a stien nádob, ako aj značkou zdobené dno hrnca,“ vymenoval Beljak.



Podľa slov starostu obce je o pozostatky zaniknutého Pustého hradu nad Sklenými Teplicami zo strany turistov čoraz väčší záujem, a to aj vďaka Pohronskej hradnej ceste, ktorá je projektom Banskobystrického samosprávneho kraja. V spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Gron by mala v lokalite ešte tento rok pribudnúť lavička i informačná tabuľa, ktorá návštevníkov oboznámi s históriou a stavebným vývojom hradu.

Okrem pozostatkov hradu ponúka vrchol i výhľady na Revištské Podzámčie či obec Bzenica. „Prístup na hrad z obce Sklené Teplice je s prevýšením viac ako 300 metrov náročnejší, najľahší výstup vedie z obce Repište,“ poradil Meliš.