Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Zatiaľ nie je známe, či Hriňová zvýši daň z chátrajúcich stavieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mestá a obce budú môcť vyrubiť vyššiu daň zo schátraných stavieb.

Hriňová 26. mája (TASR) – Zatiaľ nie je známe, či mesto Hriňová v Detvianskom okrese využije legislatívnu úpravu a zvýši sadzbu dane pre vlastníkov neudržiavaných stavieb na maximálnu možnú výšku.

"V prvom rade treba aspoň zbežný prieskum toho, koľko neudržiavaných stavieb sa v katastri mesta nachádza a či by určenie koeficientu sadzby dane neudržiavanej stavby malo význam," uviedol pre TASR prednosta hriňovského mestského úradu Marián Ďurica.

Pripomenul, že prípravou všeobecne záväzného nariadenia o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady sa zaoberajú v posledných mesiacoch kalendárneho roka. Dodal, že po spracovaní jeho návrhu ho posúdi komisia finančnej a podnikateľskej činnosti. Nasledujú prerokovania v mestskej rade a v mestskom zastupiteľstve.

Mestá a obce budú môcť vyrubiť vyššiu daň zo schátraných stavieb. Počíta s tým novela zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorú schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Prvým cieľom návrhu zákona je umožniť mestám a obciam vyrubiť vyššiu daň z tzv. schátraných stavieb. Ide o stavby, ktoré sú neudržiavané, nezodpovedajú základným požiadavkám na stavby alebo sú stavbami ohrozujúcimi život alebo zdravie osôb. Druhým cieľom predloženého návrhu zákona je formulačné spresnenie zákona na účel odstránenia výkladových nejasností.