Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Hrnčiarstvo, ktoré kedysi živilo celé rodiny, priblížia návštevníkom

Hrnčiarska izba, zriadená na obecnom úrade v Sušanoch. Nachádza sa tam staré hrnčiarske náradie, kruh a samozrejme historické hlinené kúsky, niektoré aj sto rokov staré. Na snímke starosta obce Sušany Štefan Vaclavik 4. novembra 2015. Foto: TASR

Toto významné remeslo obce Sušany v okrese Poltár dnes pripomína hrnčiarska izba, zriadená na obecnom úrade. Nachádza sa tam napríklad staré hrnčiarske náradie, kruhy a historické hlinené kúsky.

Sušany 4. novembra (TASR) - Vydanie knihy o histórii hrnčiarstva, ako aj označenie miest, kde sa tomuto remeslu kedysi darilo - to všetko by mohlo turisticky zatraktívniť obec Sušany v okrese Poltár. Hrnčiarska tradícia trvala v malej dedine na severozápade Rimavskej kotliny od 13. storočia až do 60. rokov minulého storočia.

"Naši obyvatelia sa kedysi živili hrnčiarstvom, potom výrobou škridiel a poľnohospodárstvom," hovorí starosta Štefan Vaclavik. "Najmä hrnčiari boli preslávení a svoje výrobky predávali na trhoch od Poľska cez Maďarsko až po bývalú Juhosláviu," približuje.

Hrnčiarstvo bolo významným príjmom a zdrojom obživy tamojšieho obyvateľstva. V dedine bolo ešte v medzivojnovom období sedem hrnčiarskych dielní. Dnes však už ani jednu nenájdete. Starosta by chcel tieto miesta aspoň označiť a pre verejnosť sprístupniť aj tzv. baňu za obcou, kde sa v minulosti ťažila hrnčiarska hlina.

Toto významné remeslo dediny však už dnes pripomína hrnčiarska izba, zriadená na obecnom úrade. Nachádza sa tam napríklad staré hrnčiarske náradie, kruhy a historické hlinené kúsky, niektoré aj sto rokov staré. Izba, ktorá je zároveň obecným múzeom, by tak mohla byť východiskovým bodom pri spoznávaní remesla, ktoré kedysi živilo stovky miestnych obyvateľov.