Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Hrone budú ďalšie vodné elektrárne, pri Žiari a Hronskom Beňadiku

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vyplýva to zo zámeru spoločnosti Hydro Company, s.r.o.

Žiar nad Hronom 14. januára (TASR) - Na Hrone neďaleko Žiaru nad Hronom chcú postaviť malú vodnú elektráreň (MVE). Malo by ísť o MVE, ktorá je navrhnutá ako haťová, nízkotlaková, prietočná s automatizovanou prevádzkou. Vyplýva to zo zámeru spoločnosti Hydro Company, s.r.o., Ladomerská Vieska, ktorý predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Ako sa ďalej uvádza v zámere, so začiatkom výstavby sa uvažuje v máji. Výstavba bude trvať približne dva roky, čiže predpokladané ukončenie stavby a uvedenie do skúšobnej prevádzky je v máji 2017.

Výstavba MVE je v zámere navrhovaná v dvoch variantoch. Rozdiel v nich je najmä v predpokladanej ročnej výrobe elektrickej energie. Prvý variant počíta s množstvom 7,656 GWh a druhý s 12,372 GWh. Druhý variant má tiež väčší prietok turbín a väčší maximálny hrubý spád, nemá navrhnutý objekt vodného sklzu na splavovanie člnov a má odlišný typ obtokového rybovodu.

Len pred časom bol na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA) predložený aj ďalší zámer, a to výstavba MVE pri Hronskom Beňadiku. Zo zámeru, ktorý predložila spoločnosť Hydro Development, s.r.o., sa uvádza, že by malo ísť o príhaťovú elektráreň s priemernou ročnou výrobou elektrickej energie 7,552 GWh.

MVE je navrhovaná približne kilometer od intravilánu Hronského Beňadiku. Na ľavom brehu Hrona je navrhovaná hrádza a na pravom brehu budova MVE s prístupovou cestou, vyvedenie výkonu z MVE, obtokový rybovod a náhradné výsadby.

Tak, ako aj v prípade MVE Žiar nad Hronom, aj v tomto bude termín začatia výstavby MVE Hronský Beňadik závislý od povoľovacieho konania. So začiatkom výstavby sa však uvažuje v máji, pričom výstavba by mala trvať dva roky. Predpokladané ukončenie stavby a uvedenie do skúšobnej prevádzky je teda v máji 2017.