Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Hygienici kontrolovali v Banskej Bystrici pieskoviská

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Zistenia ukázali, že prevádzkovatelia sú dôslednejší a pieskoviská sú v čoraz lepšom stave.

Banská Bystrica 13. augusta (TASR) - Hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici kontrolovali pieskoviská. Ich zistenia ukázali, že prevádzkovatelia sú dôslednejší a pieskoviská sú v čoraz lepšom stave.

Do konca júla skontrolovali 18 náhodne vybraných pieskovísk v meste Banská Bystrica a v okrese Brezno, pričom odobrali 34 vzoriek piesku. "Kvalita piesku v sledovaných mikrobiologických a parazitologických ukazovateľoch vyhovovala požiadavkám na ochranu zdravia v takmer všetkých sledovaných pieskoviskách," informovala hovorkyňa úradu Mária Tolnayová.

V jednom pieskovisku pri Materskej škole na Jilemnického ulici v Banskej Bystrici bola zistená prítomnosť vajíčok, lariev geohelmintov. Hygienici preto vydali zákaz využívania piesku v pieskovisku na hry detí do doby preukázania vyhovujúcej kvality piesku. Prevádzkovateľ pieskoviska podľa Tolnayovej zabezpečil potrebné opatrenia a piesok vymenil.

„Výsledky doteraz vykonaných kontrol pieskovísk poukazujú na zlepšujúci sa trend v kvalite piesku v pieskoviskách detí, čo je aj odrazom zvyšovania povedomia prevádzkovateľov pieskovísk o dôležitosti udržiavať pieskoviská vo vyhovujúcom stave pre hry detí", skonštatovala vedúca Oddelenia detí a mládeže banskobystrického RÚVZ Katarína Slotová.

Dodala, že hygienici robia kontroly nielen kvôli možnosti rizika výskytu pôvodcu toxokarózy u detí, ktorej prameňom sú exkrementy psov a mačiek. Hranie sa detí na pieskoviskách prináša so sebou ďalšie zdravotné riziká vyplývajúce z parazitárneho a mikrobiálneho znečistenia piesku.